fbpx

EXCLUSIV – ISJ Bihor, apel către părinți să nu își introducă copiii în homeschooling

Photo 134761437 © Elena Goncharova | Dreamstime.com

Horea Abdrudan, șeful ISJ Bihor, a confirmat, pentru Educație Privată, faptul că la nivelul instituției există o preocupare față de faptul că zeci de părinți au dorit să își retragă copiii din unitățile de învățământ și să îi introducă în sistemul de homeschooling.

În România, sistemul de homeschooling nu este recunoscut și nici reglementat din punct de vedere legal.

Potrivit lui Horea Abrudan, cea mai mare parte a părinților care și-au exprimat această dorință fac parte din culte neoprotestante.

Declarațiile făcute de Horea Abrudan pentru Educație Privată:

”Există o preocupare la nivelul ISJ față de fenomenul de homeschooling La nivelul județului, în acest an au existat maximum 30 de copii ai căror părinți au dorit să îi treacă în acest sistem. Am purtat o discuție cu directorii de școli, după care i-am consiliat ce să facă, să le explice părinților că homeschoolingul nu e recunoscut de lege în România.

Părinții au obligația să asigure școlarizare și dacă nu fac acest lucru pot fi sancționați legal. Vorbim despre articolele  86 alin 3 și art. 360 din Legea Educației.
Noi am vrut să prevenim, în loc să tratăm.
Din câte am înțeles, sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante.
Se pare că Suceava e centrul acestei tendințe, și acolo au existat multe astfel de cazuri,
Eu cred că dacă Bisericile ar trebui să le explice că nu e benefic pentru copii să se întâmple treaba asta, în România. În alte țări, unde acest sistem e recunoscut legal, poate fi o altă situație.
Din câte știu, directorii de școli au reușit să tempereze fenomenul.

Ce spun articolele din Legea Educației indicate de șeful ISJ Bihor:

Art. 86, alineatul 3:

Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu.

Art. 360, alin. 1:

(1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal;

Precedentul Suceava:

În luna ianuarie, o anchetă „Adevărul” arăta că zeci de copii din Suceava au abandonat şcoala în favoarea unui sistem educaţional de tip homeschooling. Pornind de la aceste date, Inspectoratul Şcolar Judeţean a declanşat verificări, confirmând că peste 80 de copii riscă să rămână neşcolarizaţi, chiar dacă fac astfel de cursuri sub tutela unor şcoli americane.

 „În perioada 2020-2022, au fost retraşi 81 de elevi. Copiii aceştia au părăsit sistemul şi nu îi regăsim nicăieri înscrişi. Părinţii au ales nişte şcoli care funcţionează în afara legii. Unele dintre ele nici nu le-am găsit, nici nu au site-uri”, a arătat Ioan Puiu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava.

Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, părinţii din Suceava care au ales sistemul de tip homeschooling sub umbrela şcolilor din America sunt din cultele penticostal, creştin după evanghelie, menonit şi ortodox (Oastea Domnului). Unii dintre ei au făcut pasul acesta la recomandarea unor lideri religioşi, alţii şi-au retras copiii pentru că au considerat că programa şcolară stabilită de Ministerul Educaţiei este prea încărcată şi nu le oferă informaţii utile copiilor. 

CONTEXT

O mare parte dintre școlile-umbrelă care activează în sistemul de homeschooling, mai ales cele din Statele Unite ale Americii, au fost create și susținute cu sprijinul comunităților religioase. Potrivit publicației The Atlantic, există mai mult de 1,7 milioane de copii educați acasă în SUA, aproximativ dublu față de numărul celor de la începutul secolului 21. Familiile religioase, aproape exclusiv creștine, alcătuiesc mai mult de două treimi dintre ele, iar programele și grupurile sociale religioase domină comunitatea.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/father-son-work-together-school-homework-homeschooling-satisfied-image134761437

2 comments

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.