fbpx

EXCLUSIV Editura Litera retrage de pe piață cartea controversată pentru copii

Editura Litera retrage de pe piață tirajul cărții „Profu’ crede ca învăț”, care conține îndemnuri la înjurături și ritualuri voodoo. Decizia a fost luată după valurile de reacții negative din mediul online, declară reprezentanții Litera în exclusivitate pentru Educație Privată.
„Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei. Am vrea să adăugăm că această decizie este luată pentru că respectăm opiniile publicului cititor pe care nu dorim să îl lezăm în nicio formă”, potrivit răspunsului transmis de editură.
De asemenea, reprezentanții „Litera” au precizat despre cartea „Profu’ crede ca învăț”  că „este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei Elise de Rijck. Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional. Faptul ca a fost încadrată de anumite librării la domeniul educație și că nu a fost receptată încă de la început drept ceea ce este – 100% un pamflet – a fost un cumul de factori care au produs această situație. Pe site-ul editurii, ca și pe alte site-uri care preiau informațiile direct de la sursă, lucrurile sunt puse în poziție corectă: carte de divertisment, pe care niciun părinte nu ar cumpăra-o copilului cu scop educațional, ci doar de amuzament. Această carte se aliniază cu cărțile de glume, bancuri, jurnale amuzante pentru copii și tineri etc.”

Context

Pe pagina de Facebook Educație cu Zâmbet, o postare a atras atenția asupra unei cărți pentru copii, în care se regăsesc sfaturi despre care consideră că le-ar putea afecta dezvoltarea și pot atrage exmatricularea, tipărită de Editura Litera. Postarea publicată de cadrul didactic pe pagina sa de Facebook a stârnit mii de reacții.

„Profu` crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”, scrisă de Elise de Rijck, îi îndeamnă pe elevi să îi înjure pe profesori, să se dea cu capul de bancă sau să simuleze un ritual voodoo pentru  a se răzbuna pe profesori. Cartea este recomandată categoriilor de vârstă 6-8 ani, 8-10 ani.

„Ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților? Ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria «Materiale educaționale»”, sunt întrebările adresate de învățătoare în postarea care a devenit virală în mediul online.

4 comments

  1. aCID spune:

    M-aș fi mirat să iasă alt rezultat în Republica Ipocrită Românistan, unde copiii vin cu barza, iar religia e politică de stat.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.