fbpx

Facultatea de Litere din UniBuc cere ca Limba și literatura română să fie probă separată la bacalaureat

Facultatea de Litere de la Universitatea din București solicită ca probai de Limba și literatura română să rămână distinctă la bacalaureat.

Instituția le cere și celorlalte facultăți filologice din țară să susțină acest demers.

Comunicatul dat publicității de Favultatea de Litere: 

Punct de vedere al Facultății de Litere a Universității din București,
privind desfășurarea examenului de bacalaureat,
prevăzută în proiectul de Lege a Învățământului preuniversitar România educată, aflat în dezbatere publică

Facultatea de Litere a Universității din București atrage atenția asupra inoportunității modalității de restructurare a examenului de bacalaureat, prevăzută în actualul proiect de Lege a Învățământului preuniversitar, sub următoarele aspecte:
1. Considerăm că pentru materia Limba și literatura română trebuie asigurată o probă distinctă. Limba și literatura română este o materie fundamentală, atât în ceea ce privește formarea competențelor de comunicare pentru cetățenii români, vitale în viața profesională și personală, cât și pentru modelarea conștiinței identitare a acestora, un aspect crucial pentru funcționarea diverselor colectivități în lumea atomizată de astăzi.
2. Insistăm asupra necesității de a evalua absolvenții de liceu la materia Limba și literatura română, prin intermediul unor subiecte compatibile cu programele de predare-învățare, care poziționează între obiectivele prioritare dezvoltarea unor competențe de receptare și de producere de text, indispensabile pentru „societatea cunoașterii”, ce definește orientările actuale globale.
3. Reafirmăm convingerea că studiul limbii și literaturii române reprezintă o componentă esențială pentru formarea personalității intelectuale și morale a elevilor, drept care solicităm prezența distinctă în continuare a acestui subdomeniu, în cadrul examenului de bacalaureat, prin sarcini de lucru adecvate specificului său.
4. Împărtășim punctul de vedere formulat de Asociația profesorilor de limba și literatura română ⹂Ioana Em. Petrescu” (ANPRO) și considerăm că o astfel de nivelare și devalorizare a disciplinelor supuse examinării (nu numai Limba și literatura română, ci toate celelalte au de pierdut în formula aceasta comasată) aruncă în derizoriu învățământul liceal și va avea consecințe dramatice în privința calității viitorilor studenți. O astfel de reorganizare trebuie să urmeze unui proces reflexiv consistent și amplu, nu să fie decisă printr-o măsură grăbită, de tip autoritar.
5. Sperăm că la acest punct de vedere se vor ralia și celelalte facultăți filologice din România.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.