fbpx

Ex-ministrul Liviu Marian Pop vrea să îi scutească pe șefii sindicali de depunerea declarațiilor de avere și de interese

Fostul ministru al Educației Liviu Marian Pop încearcă să îi scutească pe șefii de sindicate de depunerea declarațiilor de avere și de interese semnalează deputatul USR-PLUS Cătălin Teniță.

Ce spune Cătălin Teniță despre proiectul lui Pop:
Printre proiectele de legi supuse discutiei plenului Camerei Deputaților mâine este și unul inițiat de domnul Pop Liviu-Marian.
Este un proiect în care dânsul este singur initiator, situație destul de rar întâlnită.
PLX 670/2020, care dorește să modifice un pic legea de funcționare a ANI (Agenția Națională de Integritate).
Cum dorește să o modifice?
Păi să scoată din sfera ei de aplicare (adica de la depunerea declarațiilor de avere și interese) o singură categorie, cea de la punctul 37.
Mai exact, președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale.
Proiectul este disponibil aici.
În prezent, Pop nu mai este parlamentar, însă inițiativa sa își continuă traseul legislativ.
În expunerea de motive a proiectului, Pop susține că funcțiile de conducere din sindicate ”nu reprezintă funcții și demnități publice”.
”Trebuie subliniat și faptul că organizațiile sindicale nu sunt nici măcar persoane juridice de utilitate publică, neexistând nicio prevedere legală care să le confere acest statut. Se poate vorbi de o persoană juridică de drept public numai în măsura în care are ca obiect de activitate satisfacerea unor interese de ordin general. Or, acest criteriu fundamental nu este întrunit în cazul sindicatelor care se ocupă de interesele salariaților și ale funcționarilor publici, dar numai de cele ale unei anumite colectivități sau ale unei categorii socio-profesionale”, mai spune Pop în expunerea de motive a proiectului.
Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat în ședința din 21 octombrie 2020, însă decizională este Camera Deputaților.
Fostul ministru al Educației Liviu Marian Pop încearcă să îi scutească pe șefii de sindicate de depunerea declarațiilor de avere și de interese semnalează deputatul USR-PLUS Cătălin Teniță. Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat în ședința din 21 octombrie 2020, însă decizională este Camera Deputaților.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.