fbpx

Liviu Marian Pop, două proiecte de lege: șefii de ISJ-uri aleși prin vot și ”înșurubarea” cadrelor didactice în sistem

Fostul ministru al Educației Liviu Marian Pop a anunțat că va depune două proiecte legislative.

Primul dintre acestea prevede că șefii inspectoratelor școlare pot fi aleși fie prin concurs, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, fie prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice de predare titulare din unitățile de învățământ, de pe raza județului unde candidează sau a Municipiului București.

 

 

Al doilea proiectu anunțat de Liviu Marian Pop modifică articolul 93 din Legea educației naționale, după cum urmează:

  1. Cadrelor didactice calificate care au obținut nota/media de cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar, au definitivarea în învățământ și sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată pe acel post/catedră de cel puțin 3 ani de zile, li se modifică durata contractului încheiat cu unitatea de învățământ,  în durată nedeterminată, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) și are viabilitate.
  2. Cadrelor didactice calificate care au participat în ultimii ani la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar, au obținut media de cel puțin 7, au definitivarea în învățământ și sunt încadrate cu contract individual de muncă pe durată determinată, mai mică decât cea prevăzută la alin. 1, pe un post/catedră, li se modifică durata contractului de muncă în durată nedeterminată la data la care acumulează 3 ani pe postul/catedra respectiv(ă) și acesta/aceasta are viabilitate pe durata nivelului de învățământ preșcolar, primar, gimnazial sau liceal, după caz.
  3. De la data modificării duratei contractului individual de muncă în durată nedeterminată, cadrele didactice au dreptul să participe la toate etapele de mobilitate de personal, potrivit metodologiei elaborate cu consultarea partenerilor de dialog social și aprobată prin ordin al ministrului educației și cercetării.

Săptămâna viitoare voi depune la Senatul României următoarea propunere legislativă de modificare și completare a Legii…

Publicată de Liviu Marian Pop pe Duminică, 1 martie 2020

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.