fbpx

Edupedu: Ministerul Educației dă putere absolută inspectoratelor asupra școlilor private

Inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București capătă un rol mult mai important în relația cu școlile particulare, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, anunță Edupedu.

Potrivit sursei citate, ISJ-urile vor fi cele care verifică și aprobă planurile de școlarizare de la toate școlile și grădinițele private. În plus, inspectoratele școlare județene sunt în același timp și cele care „validează” numărul de elevi, în raport cu capacitatea de școlarizare a unității de învățământ. Toate aceste reguli sunt valabile din acest an școlar, în condițiile în care până acum ISJ-urile aveau rol doar de avizator.

Inspectoratele şcolare verifică şi aprobă proiectele planurilor de şcolarizare propuse de către unităţile de învăţământ particular în raport cu capacitatea de şcolarizare a unităţii de învăţământ, validând numărul de elevi/preşcolari pe nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu, pentru elevii şi preşcolarii cu vârsta peste 3 ani din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional, din unitatea de învăţământ”, prevede ordinul de ministru.

De menționat că, potrivit unei analize realizate de Educație Privată, inspectoratele școlare sunt afectate în mare măsură de fenomenul politizării.  Astfel, 21 dintre cei 42 de șefi de instituții sunt afiliați politic. Mulți dintre ei sunt politicieni cu acte în regulă: membri în Consiliile Locale, foști candidați pe listele de alegeri parlamentare, lideri de organizații teritoriale de partid. O bună parte dintre ei nu se sfiesc să își expună activitatea politică pe rețelele sociale.