Dr. Raul Pătrașcu, fost consilier de stat, confirmă: ”E deja imposibil ca examenul de rezidențiat să se organizeze pe data anunțată”

Raul Pătrașcu, fost consilier de stat în Guvernul Cioloș, confirmă, într-o postare pe Facebook, informațiile prezentate de Educație Privată, potrivit cărora Guvernul nu poate respecta data examenului de rezidențiat, în condițiile în care nu există un ministru la Educație. Mai mult, Pătrașcu spune că e posibil chiar ca examenul să fie amânat pentru luna noiembrie a anului viitor.

Preluăm postarea, integral, cu acordul autorului:

E deja imposibil ca examenul de rezidențiat să se organizeze pe data anunțată, iar asta din dorința de scandal a liderilor politici.

Pentru stabilirea numărului de locuri și posturi, OUG 18/2009, art. 3 alin. (2) specifică nevoia semnării unui ordin comun de catre Ministrul Educației și cel al Sănătății. Cum la Educație există doar un interimar, iar Curtea Constituțională a anunțat astăzi că Iohannis nu poate numi un ministru plin pentru că ALDE a plecat de la guvernare, ordinul nu poate fi semnat. Deci concursul nu poate fi organizat.

Există o singură opțiune, o ordonanță de urgență dată până vineri care să schimbe OUG 18/2009 și să permită emiterea ordinului doar de către Ministrul Sănătății. Însă Sorina Pintea anunțat că nu va face nimic pentru că situația e vina lui Iohannis.

Situația e simplă – dacă nu se întâmplă acest lucru, fie că trece moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare, fie că nu, concursul va fi amânat pe termen nedefinit.

Dacă pică Guvernul, nu știm dacă vom avea altul sau când îl vom avea. Dacă vom avea un Guvern nou pe 17 octombrie (foarte puțin probabil), ordinul nu va putea fi emis într-o zi și trebuie să treacă încă un termen de cel puțin 45 de zile până la organizarea concursului (pentru că se schimbă data). Vorbim deci de o amânare până cel puțin în Decembrie.

Însă e posibil ca abia după 45 de zile, după alegerile Prezidențiale, să avem un nou Guvern. Acel nou Guvern va trebui apoi să repete ce am scris mai sus. În acest caz, examenul va putea fi organizat cel mai devreme la sfârșitul lui ianuarie 2020.

În cel mai rău caz, politicienii din opoziție vor forța alegeri anticipate după cele 45 de zile (așa cum cere și USR și cum preferă și PNL). Acest lucru ne va întârzia cu încă cel puțin 3 luni, deci până în martie. Dar atunci va trebui întâi aprobat bugetul țării și abia apoi ordinul de organizare al rezidențiatului. Și așa, e neclar dacă vom putea să semnăm contracte de muncă cu spitalele în timpul anului fără alte schimbări legislative care vor dura și ele.

Scenariul cel mai negru e ca, fără un OUG dat de Guvernul PSD până vineri sau până la moțiune, să putem da Rezidențiatul abia anul viitor în noiembrie. Un an pierdut înseamnă enorm pentru cariera noastră. E încă un an în care până și cei norocoși care au un job sau se pot bizui pe părinți îl vor pierde. Dar cei care nu sunt așa de norocoși? Deci vă rog, haideți să somăm împreună Guvernul să legifereze așa cum e normal, dacă le pasă de noi așa cum spun!

Despre Raul Pătrașcu:

Absolvent al Universității Yale cu diplomă de licență în chimie și al Universității de Medicină din Timișoara dr. Raul Pătrașcu a colaborat cu specialiști importanți din centre de cercetare și spitale de talie mondială precum Johns Hopkins și Yale-New Haven Hospital. De asemenea, a lucrat în cadrul fondului de investiții de peste 10 miliarde de dolari al McKinsey&Company unde, printre altele, a supravegheat investiții în infrastructura medicală globală. As. Univ. Dr. Raul Pătrașcu, cercetător în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Cancer OncoGen Timișoara, a fost și Consilier de Stat pe probleme de Sănătate în Guvernul României (Cioloș). În prezent, activitatea dr.-ului Pătrașcu este axată pe reformarea sistemului de sănătate și pe introducerea de tehnologii și protocoale moderne de tratare a cancerului în România, alături de stakeholderi naționali și europeni.”