fbpx

Dr. Delia Nițescu: ”Seleniul este esențial pentru organism”

 

Dr. Delia Nițescu este medic specialist endocrinolog, la Policlinica Vitan din București.

1.Cum funcționează glanda tiroidă și de ce este importantă pentru organismul uman?

Glanda tiroidă, cea mai voluminoasă dintre glandele endocrine (12 – 20 g), produce doi hormoni înrudiți, tiroxină T4 și triiodotironină T3 care au un rol esențial în diferențierea celulară din timpul dezvoltării intrauterine și contribuie la menținerea homeostaziei termice și metabolice la adult.

Secreția hormonală tiroidiană este controlată de glanda hipofiză prin intermediul TSH (hormonul tireotrop hipofizar), ce joacă un rol central în reglarea axei tiroidiene și este, în același timp, cel mai util marker fiziologic al activității hormonilor tiroidieni.

  1. Care sunt cauzele insuficientei sinteze de hormoni tiroidieni?

Cauza principală a hipotiroidiei este deficitul de iod, pentru care s-a luat măsura îmbogățirii cu iod a alimentației, a sării în mod special, deficitul concomitent de Seleniu precum și aportul excesiv de iod din alimentație sau din suplimentele nutritive. Această ultimă situație a crescut incidența afecțiunilor tiroidiene autoimune.

  1. Cum se manifestă hipotiroidia?

Hipotiroidia are răsunet asupra funcționalității întregului organism, semnele și simptomele asociate fiind direct proporționale cu durata deficitului. Pacientul cu hipotiroidie acuză adesea astenie fizică progresivă, somnolență, scăderea frecvenței pulsului, diminuarea toleranței la frig, încetinirea tranzitului intestinal, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, tulburări de ciclu menstrual la femei și de dinamică sexuală la bărbați, edeme și alopecie.

Deși dezechilibrele alimentare de aport și sedentarismul reprezintă cauza excesului ponderal, aproximativ 10 % dintre persoanele supraponderale sau obeze datorează acest fapt insuficienței hormonale tiroidiene.

4.Ce rol are alimentația în echilibrul funcțional tiroidian?

Iodul este indispensabil în sinteza hormonilor tiroidieni. Lipsa acestuia în zone largi de pe glob a impus măsura iodării sării și a îmbunătățirii cu iod a alimentelor.

Asocierea cu deficitul de seleniu în sol, îndeosebi în Europa, precum și extinderea agriculturii organice care nu permite adaosul de îngrășăminte și fertilizatori a accentuat prevalența hipotiroidiei.

Seleniul este esențial pentru organism fiind indispensabil pentru funcția unor proteine cu rol enzimatic (selenoproteine). Au fost identificate peste 25 de astfel de selenoproteine, una dintre ele fiind deiodinaza selenodependentă, care are rol de a transforma tiroxina T4 în forma T3 activă.

Acesta este principalul motiv pentru care ne-am orientat în ultimii ani spre suplimentele nutritive ce conțin seleniu.

  1. Sunt importante suplimentele alimentare?

Da, în măsura în care organismul uman nu dispune de o alimentație variată și bogată în vitamine sau oligoelemente, după perioade lungi de convalescență, pentru cei ce efectuează muncă în condiții grele sau în caz de suprasolicitare fizică sau intelectuală cu neglijarea unei diete echilibrate.

Dacă e să alegem, preferăm suplimente care au eficiența și siguranța dovedite științific, în urma cercetărilor.

În privința suplimentelor alimentare cu Seleniu preferăm sursa organică. Cercetătorii danezi au patentat o drojdie standardizată cu Seleniu (SelenoPrecise), cu o compoziție complexă, absorbția  acesteia, de aproximativ 89%, asigurându-i superioritatea și eficiența. În acest fel controlăm mai corect deficitul de seleniu și scădem incidența cazurilor de hipotiroidie manifestă clinic.

Substituția cu hormoni tiroidieni este principalul mod de corectare a hipotiroidiei dar se asociază, de cele mai multe ori, în mod optim cu suplimente alimentare ce conțin seleniu .  


Rubrică susținută de Pharma Nord

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.