Din culisele EduTaberelor de grup

“Ce e mai frumos decât sentimentul de apartenența la un grup? (M. T., părintele unui copil de 11 ani)

Un grup cu vise și interese comune, împreună cu care să explorezi locuri noi, să iei parte la multiculturalitate, să experimentezi și să înveți lucruri noi, să îți perfecționezi cel puțîn o limba străînă, să îți faci prieteni din întreagă lume și să crești văzând cu ochii. Împreună cu ceilalți, să te întorci acasă cu ochii și mintea deschise și cu o mulțime de amintiri frumoase. Astfel s-ar rezumă experiență unei EduTabere de grup.

Părințîi se întreabă adesea care ar fi cea mai potrivită varianta pentru copilul lor – EduTaberele individuale sau EduTaberele de grup?

Indiferent de varianta de EduTabara aleasă, beneficiile pe care o astfel de experiență le produce sunt majore iar câteva dintre ele sunt descrise mai jos.

Diferența cea mai importantă dintre cele două variante constă în modalitatea de călătorie:

În EduTaberele de grup, copilul călătorește împreună cu alți copii români și cu însoțitorul de grup din România (care este de obicei profesor). De la aeroportul de destinație, grupul este preluat de reprezentanții taberei pentru a fi transferat în campusul școlii. Aici, grupul din România se va reuni cu un grup și mai mare, format din copii veniți din toate colțurile lumii.

În cazul EduTaberelor individuale (fie că sunt recreative, mixte, tematice/vocaționale sau academice) copilul minor călătorește cu un membru al echipajului companiei aeriene, prin serviciul de minor neînsoțit achiziționat împreună cu biletul de avion. La aeroportul de destinație, reprezentantul EduTaberei va prelua copilul pe baza de semnătură de la membrul companiei aeriene. Copilul va fi condus de reprezentantul taberei în campusul școlii unde se va alătură grupului internațional de copii.

Desprinse din discuțiile avute cu părințîi de-a lungul vremii, motivele pentru care aceștia aleg varianta de grup sunt, cel mai adesea, următoarele:


Designed by Freepik

1. EduTaberele de grup se pretează foarte bine pentru prima experiență a copilului departe de casă

 “Cum nu a mai călătorit singură în străînătate până acum și nu știe la ce să se aștepte de la această experiență, atât fiica mea cât și eu ne-am gândit că ar fi o idee mai bună că de dată această să fie parte dintr-un grup de co-naționali. Măcar știe cu cine va fi alături de la început până la sfârșit și așa va avea mai mult elan să îmbrățișeze noul.” (A.R., mama unei fete de 12 ani)

2. O EduTabara de grup este o varianta excelență pentru cei care vor să călătorească împreună cu prietenii sau colegii și cu un însoțitor român

“Chiar dacă fiul meu este deja la a treia tabăra de vara, tot împreună cu prietenii și colegii lui dorește să călătorească și de dată această. Sunt prieteni vechi, iar fiul meu s-a obișnuit să fie cu ei, să le împărtășească tot timpul experiențele trăite, însă își face tot timpul și prieteni noi, din toată lumea. Așa că, reușește totuși să își exerseze din plin limba engleză, iar la ore oricum este tot cu elevi internaționali.” (R.S., tatăl unui băiat de 14 ani)

“Fiicei mele îi place foarte mult să fie alături de profesoară ei de engleză care însoțește grupul format de IntegralEdu. Profesoară este mereu într-o bună dispoziție, are charismă și se implică în activitățile recreative ale copiilor, în afară orelor de curs din tabăra. În timpul excursiilor din tabăra este mereu prezența.” (A.R., tatăl unei fete de 13 ani)

Designed by Freepik

3. Prezența însoțitorului pe durata călătoriei și a EduTaberei le da copiilor sentimentul de siguranță și asigura confortul emoțional al părinților.

Îmi este greu să îmi știu copilul plecat pentru două săptămâni, mai ales în străînătate. Aș fi stresată mai mereu, mi-aș sună copilul continuu și sunt conștientă că i-aș face și lui un deserviciu pentru că nu l-aș lasă să se bucure pe deplin de experiență. Așa că, tabăra de grup este varianta cea mai bună pentru mine, mai ales că am cunoscut însoțitorul dinainte, știu și câțiva copii cu care va fi în grup… E perfect așa de dată această.” (R.G., mama unui băiat de 10 ani)

“Copilului meu pur și simplu îi era teamă că nu se va descurcă singur, că nu va reuși să își facă prieteni. Dacă n-ar fi existat opțiunea de tabăra de grup, nici nu cred că aș fi reușit să îl conving să accepte provocarea unei tabere educaționale în străînătate. Am fost atât de încântată să îl văd întorcându-se atât de încrezător în  el!” (D.S., mama unui băiat de 11 ani)

4. O EduTabara de grup este opțiunea cea mai economică în materie de tabere desfășurate în străînătate

“Am vrut foarte mult să îmi trimit fiica la tabăra de la Bromsgrove School anul acesta, însă aveam bugetul limitat, așa că am ales varianta unei tabere de grup care are loc tot la Bromsgrove School, dar are un preț mai redus decât varianta individuală.” (I.D., tatăl unei fete de 10 ani)

5. Grupele de studiu sunt formate în funcție de vârstă și de nivelul de cunoștințe al cursanților deopotrivă la EduTaberele de grup și la cele individuale

Părinte: Fiul meu are un nivel începător la limba germană. Dacă va fi în clasa cu elevi avansați, cum va face față?

Consultant Educațional: Din fericire, nu va fi nevoie să se confrunte cu o astfel de situație. În prima zi a taberei, toți copiii prezenți vor da un test de determinare a nivelului lingvistic, astfel încât să fie plasați într-o grupa corespunzătoare nivelului lor. Fiind formate grupele de studiu astfel, profesorii își pot adapta metodologia de lucru în funcție de nevoile specifice fiecăreia.Bineînțeles, se va ține cont și de vârstă elevilor, astfel că nu vor fi discrepanțe mari nici din punctul acesta de vedere în interiorul grupelor.

6. Grupele de studiu sunt întotdeauna compuse din copii de naționalități diferite, atât în cazul EduTaberelor individuale, cât și de grup. Cât despre activitățile recreative, creative și sportive, acestea se desfășoară într-o atmosfera cu totul internațională


Designed by Freepik

Părinte: Cel mai mult mi-ar conveni varianta de grup a unei tabere în străînătate, dar dacă fiul meu va călători cu un grup de români, asta înseamnă că va fi și la cursuri și în timpul activităților tot împreună cu români, nu?

Consultant Educațional: Nicidecum. Grupul de copii români se va alătură grupului de copii internaționali din campus. Organizatorii taberelor știu cât de important este să mențină atmosfera internațională a taberei și să încurajeze copiii să interacționeze cât mai mult cu alți copii de naționalități diferite. Astfel, își pot face prieteni noi și își pot exersa limba străină de studiu și la nivel conversațional. Iar atunci când se formează grupele de studiu, se ține cont, pe lângă nivelul lingvistic și de vârstele copiilor, de naționalitatea lor, astfel încât să fie un mix echilibrat […].

Acestea sunt câteva dintre avantajele EduTaberelor de grup în străinătate. Acestea sunt de regulă alese de copii mai mici, la o prima experiență internațională
Designed by Freepik

Pentru cei care doresc însă să aprofundeze experiență, să se concentreze pe studiul și practicarea limbii străine alese, care doresc să se pregătească pentru examene sau pentru o materie anume, ori să testeze sistemul de învățământ din țară unde aleg să călătorească sau un anumit domeniu, atunci varianta de EduTabara individuală primează în soluțiile și condițiile oferite. Bineînțeles că și sporturile și pasiunile sunt incluse, astfel că taberele individuale sunt mai complexe și diversificate din acest punct de vedere, pentru toate categoriile de vârstă, tipurile de pasiuni sau aspirațiile de dezvoltare într-o direcție sau altă.

Cu siguranță aveți și alte întrebări, iar răspunsurile pot fi găsite împreună cu unul dintre consultanții IntegralEdu care poate fi contactat aici.

Articol preluat de pe http://www.edutabere.ro/