fbpx

De ce cauzează COVID-19 pierderea mirosului-opinia specialiștilor în medicină de la Harvard

Pierderea mirosului pe termen limitat (anosmia) este principalul simptom neurologic și unul dintre primii și mai frecvent raportați indicatori ai COVID-19.

Studiile sugerează că pierderea mirosului prezice mai bine boala decât alte simptome cunoscute, cum ar fi febra și tusea, dar mecanismele de bază pentru pierderea mirosului la pacienții cu COVID-19 nu au fost clare.
Acum, o echipă internațională de cercetători condusă de neurologi de la Harvard Medical School a identificat tipurile de celule olfactive din cavitatea nazală superioară ca fiind cele mai vulnerabile la infecția cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Anunțul privind rezultatele acestei cercetări a fost publicat, azi, în The Harvard Gazette.
În mod surprinzător, neuronii senzoriali care detectează și transmit senzațiile olfactive către creier nu se numără printre tipurile de celule vulnerabile, arată studiul în cauză.
Echipa de cercetare a descoperit că neuronii senzoriali olfactivi nu redau gena care codifică proteina receptorului ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a intra în celulele umane. În schimb, ACE2 este redat în celule care oferă suport metabolic și structural pentru neuronii senzoriali olfactivi, precum și anumite categorii de celule stem și celule ale vaselor de sânge.
Rezultatele sugerează că infecția unor tipuri de celule non-neuronale poate fi responsabilă de anosmia la pacienții cu COVID-19.„Descoperirile noastre indică faptul că noul coronavirus schimbă simțul mirosului la pacienți nu prin infectarea directă a neuronilor, ci prin afectarea funcției celulelor de susținere”, a declarat autorul principal al studiului, Sandeep Robert Datta, profesor asociat de neurobiologie în Institutul Blavatnik de la HMS.
Acest lucru implică faptul că, în cele mai multe cazuri, infecția cu SARS-CoV-2 este puțin probabil să afecteze permanent circuitele neuronale olfactive și să conducă la anosmia persistentă, a adăugat Datta, „Cred că este o veste bună, deoarece, odată ce se elimină infecția, neuronii olfactivi nu par să aibă nevoie să fie înlocuiți sau reconstruiți de la zero”, a spus el. „Dar avem nevoie de mai multe date și de o mai bună înțelegere a mecanismelor de bază pentru a confirma această concluzie.”, a adăugat profesorul.
Majoritatea pacienților cu COVID-19 au un anumit nivel de anosmie, cel mai adesea temporar, conform datelor înregistrate până acum.