fbpx

Calendarul Științific, proiect unic în România, finanțat integral prin crowdfunding, anunță ediția 2022

Calendarul Științific, unul dintre cele mai cunoscute proiecte de popularizare a științei, a ajuns la a 12-a ediție.

În ultimii ani, calendarul a fost finanțat exclusiv prin crowdfunding, cu ajutorul a sute de oameni. Editat de ASUR, calendarul conține informații din știință și este distribuit gratuit în școli din întreaga țară. Recent a fost lansată campania de crowdfunding pentru ediția 2022, iar jumătate din sumă a fost strânsă în doar două săptămâni. Cei care doresc să sprijine proiectul și, totodată, să primească acasă calendarul, o pot face accesând https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2022

Calendarul Științific este unul dintre proiectele de tradiție ale ASUR, unic în România, menit să popularizeze informațiilor despre micile și marile descoperiri științifice care ne-au schimbat viața.  În fiecare an, voluntarii ASUR colectează informații despre evenimentele importante din știință, despre descoperirile și invențiile care ne schimbă viața. Informațiile sunt apoi sortate, iar 365 dintre ele ajung să fie publicate într-un calendar. Calendarul este tipărit ca un poster A1 în câteva mii de exemplare. Apoi, calendarele sunt distribuite în școli și licee din întreaga țară. În plus, persoanele care contribuie la realizarea proiectului vor primi câteva exemplare acasă.  

Peste 120.000 de exemplare au fost distribuite către școli în anii trecuți,  iar alte mii de calendare au ajuns la oameni interesați de cunoaștere. Proiectul a fost inițiat în 2010, iar de atunci informațiile au fost actualizate și completate anual, iar grafica a avut o temă diferită în fiecare an. Calendarul cuprinde informații despre cercetători și descoperiri din diverse ramuri ale științei, precum fizica,  matematica, biologia, astronomia, chimia, informatica sau medicina.

”Pandemia a schimbat semnificativ lumea în care trăim și ne-a făcut să ne gândim mai mult la rolul științei în viața noastră. E important să învățăm din greșelile trecutului, dar e la fel de important să ne pregătim zi de zi pentru viitor. Calendarul Științific e un proiect care ne ajută să facem asta. Și pentru noi e încurajator să vedem că, an după an, sute de oameni contribuie la realizarea acestui proiect. Fie că doresc să doneze calendare școlilor pe care le-au absolvit sau școlilor unde învață copiii lor, oamenii care ne ajută să tipărim și distribuim calendarul sunt oameni care apreciază educația științifică și vor ca toți copiii din România să aibă în clase Calendarul Științific. ” a declarat Monica Belițoiu, coordonatoarea proiectului.  

Persoanele care doresc să sprijine financiar acest proiect o pot face accesând pagina campaniei: https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2022 și selectând suma cu care doresc să contribuie. Plata se poate face online cu cardul, prin transfer bancar sau prin sms. Banii strânși în cadrul campaniei de crowdfunding vor fi utilizați pentru tipărirea și distribuirea calendarelor la școli și licee din întreaga țară.

Informații din Calendarul Științific sunt disponibile și online, pe siteul www.calendarstiintific.ro, împreună cu articole interesante despre descoperirile științifice, dar și fișe de lucru pentru elevi, inspirate din Calendar. 

În ultimii ani, pe lângă Calendarul Științific, ASUR a derulat și alte proiecte de popularizare a științei, precum Bucharest Science Festival, Zilele Știintei (la Adjud, Piatra Neamț, Râșnov și Timișoara), Darwin Weekend Brașov, Școala Curioșilor și nenumărate conferințe. 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.