fbpx

BREXIT și copiii. Ce i-a scris o fetiță de 6 ani președintelui Consiliului European

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a publicat pe contul său de Facebook o scrisoare pe care a primit-o de la o fetiță din Marea Britanie.

”Dragă Domnule Tusk,

Eu trăiesc în Marea Britanie. Știu că părăsim Uniunea Europeană, dar cred că ar trebui să fim prieteni.

Vă rog, îmi puteți trimite o fotografie cu autograf pentru albumul meu despre Europa? Eu v-am desenat un unicorn.

Sophie, 6 ani.”

Donald Tusk i-a răspuns fetiței cu un mesaj scurt, însă elocvent, în contextul situației complicate, care a fost declanșată de Brexit: ”Vom fi prieteni întotdeauna, Sophie!”

CONTEXT

Cu 17 zile înaintea datei prevăzute pentru ieșirea din blocul comunitar parlamentarii britanici au respins a doua oară, masiv, acordul Brexitului – cu 391 de voturi la 242 .

Parlamentarii urmează să voteze azi dacă vor dori ieșirea Marii Britanii din UE fără o înțelegere pe 29 martie iar dacă și această variantă va fi respinsă, un al treilea vot este așteptat mâine, când deputații vor decide dacă sprijină întârzierea procesului.

Donald Tusk este președintele Consiliului European.

El s-a născut la 22 aprilie 1957 la Gdańsk, în Polonia. Tatăl său a fost tâmplar pentru căile ferate, iar mama sa a fost secretară într-un spital. Tatăl său a decedat când Tusk avea 14 ani.

În 1976 și-a început studiile de istorie la Universitatea din Gdańsk, unde a ajuns să se implice în activități ilegale împotriva regimului comunist. În acea vreme a cooperat, printre altele, cu sindicatele libere clandestine și l-a întâlnit pe viitorul lider al Solidarității, Lech Wałęsa.

În 1980 Donald Tusk a înființat o Asociație Independentă a Studenților (NZS), care făcea parte din mișcarea „Solidaritatea”.

În anii ’90, Donald Tusk a fost deputat, printre altele ocupând funcția de vicepreședinte al Senatului.

În aceiași ani a publicat o serie de cărți privind istoria Gdanskului, dintre care unele au ajuns să fie bestseller-uri.

În 2001, Donald Tusk a fost unul dintre inițiatorii noului partid de centru numit Platforma Civică, iar în 2013 a devenit liderul acestuia.

În 2007, după o campanie dificilă, a învins partidul de dreapta aflat la conducere și a devenit prim-ministru. A ocupat această funcție vreme de șapte ani, ceea ce îl face prim-ministrul cu cel mai lung mandat al Poloniei democrate și întâiul prim-ministru care a fost reales.

În cursul mandatului său de șapte ani, Polonia a continuat să își mențină creșterea economică, iar în perioada crizei economia Poloniei a crescut cu aproape 20%, o performanță-record în Europa.

În 2014 Donald Tusk a fost ales în funcția de președinte al Consiliului European, iar în 2017 a fost reales pentru cel de al doilea mandat de 2 ani și jumătate.