Prof. Gabriel Negrea, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, afirmă că elevii care susțin examene naționale ar trebui să aibă dreptul la vizualizarea punctajelor primite pentru fiecare cerință.
„Ar trebui permisă pentru examenele naționale vizualizarea punctajelor acordate la evaluare pe fiecare cerință din subiect – pentru că vizualizarea lucrării nu are rost. Nu este scris nimic pe lucrare, nu are cum să-și dea seama absolventul unde a fost depunctat, ce anume a greșit”, a declarat directorul, citat de publicația Turnul Sfatului.
În acest moment sunt toate disponibile electronic – lucrările scanate și borderourile de evaluare – realmente nu văd nicio problemă să vadă lucrarea în paralel cu punctajele acordate pe fiecare cerință a subiectelor (anonimizate în privința evaluatorilor). Dacă s-ar întâmpla asta, în primul rând ar crește încrederea în calitatea și transparența evaluării, în al doilea rând ar reduce numărul de contestații fără rost și în al treilea rând ar ajuta absolvenții să înțeleagă mai bine ce probleme au avut în procesul de pregătire (adică să obțină feedbackul necesar – o idee esențială în tot ceea ce înseamnă evaluare în pedagogie)”, mai spune directorul, potrivit sursei citate.
Chestionar Turnul Sfatului: Ar trebui vizualizate lucrările de la examene înainte de contestații și cu borderourile de evaluare? Răspundeți accesând link-ul următor: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe88yqD0Nk4kdaz8dutF1le9c0Rr03-luTbSHu5lrSRGB73mQ/viewform
Ministerul Educației a respins, anul acesta, solicitarea ca elevii să își poată vizualiza lucrările de la examenele naționale înainte de a depune contestație.
Cererea de modificare a acestei practici fusese adresată Ministerului Educației de FePAL, prin intermediul unei petiții.
„Răspunsul este <nu se poate>, trebuie să schimbăm? Cum să schimbăm? Ni se mai transmite că elevul are voie să-și vadă lucrarea. Firește, în logica strâmbă a Ministerului Educației, după afișarea notelor finale. Adică atunci când nu mai poate face nimeni nimic”, a declarat pentru Educație Privată Corina Atanasiu, fondatoare FePAL.
În luna iunie, organizația FePAL a inițiat o petiție online în care îi solicită Ligiei Deca un ordin de ministru pentru creșterea transparenței la Evaluarea Națională și Bacalaureat.