fbpx

Anxietatea: Sus, jos

Photo 166610519 © Sergey Ishkov | Dreamstime.com

de Sofia Raețchi, 15 ani, elevă în clasa a IX-a anxietatea

Îmi mișc piciorul, sus, jos, sus, jos, necontrolat. Îmi tremură mâinile. Se întâmplă des. Ce mă fac? Oare o să se oprească vreodată? 

         Anxietatea este una din cele mai răspândite probleme legate de sănătatea mintală. Peste 30% din adolescenți suferă de anxietate, acest procentaj crescând din ce în ce mai mult. Poate va întrebați de ce? De ce crește așa de mult? Mereu a fost dificil să fii adolescent, dar acum a devenit și mai greu. Toată lumea are așteptări de la tine. Părinții vor să ai mereu note mari. Profesorii vor să faci mereu temele la perfecție. Rețelele de socializare vor să ai mereu o viață perfectă, să arăți într-un anumit fel, să te îmbraci cu cele mai noi haine etc. Toți vor că tu să fii o altă persoană. Nimeni nu vrea ca tu să fii tu.

       Anxietatea nu înseamnă frică. Frică vine în momente riscante, vine și pleacă. Anxietatea este o îngrijorare și o neliniște continuă. O să radă de mine dacă port bluza asta, cred că cel mai bine e să stau acasă azi. Trebuie să vorbesc azi în fața clasei, o să mă încurc, o să citesc greșit, o să radă de mine. Cred că el a jucat mai bine decât mine. Nu o să reușesc să fac nimic în viitor. Gânduri care nu se mai opresc. Aceste exemple de mai sus sunt comune, dar anxietatea poate să fie și mai mult de atât. Un lucru pe care oamenii nu îl înțeleg este că anxietatea nu poate să fie oprită așa de ușor. Degeaba e liniște pe dinafară dacă înăuntru, în capul tău are loc o furtună de gânduri. Poate că furtuna se oprește, dar mereu vei găsi o mică ploaie, un nor. Se poate micșora, dar mereu îi vei simți prezența.

         Sus, jos, sus, jos. Furtuna s-a calmat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *