fbpx

Andra Berceanu (FePAL): Vom avea același număr de zile de vacanță în timpul anului școlar, structurate un pic altfel

Andra Berceanu, reprezentantă FePAL, atrage atențianoua structură a anului școlar va cuprinde, matematic vorbind, același număr de zile de vacanță, chiar dacă vor fi structurate diferit.

Ce spune Andra Berceanu:

Modul cum s-a prezentat structura anului școlar mi-a adus aminte de bancul acela vechi cu un evreu care se plângea rabinului că are o casă mică, mulți copii și nu au loc. Rabinul îl sfătuiește să bage găinile, capra și vaca în casă. Apoi îl pune să le scoată și, deși nimic nu se schimbase în bine pentru el, omul trage concluzia: “ Dar ce casă mare am!”.

Spun aceste lucruri pentru că am văzut opinii, inclusiv în presă care induc ideea că am avea “mai multe vacanțe” în următorul an școlar. Am văzut chiar și îngrijorare pe această temă. O temă falsă.
În contextul general în care vedem cât de mult rău pot face manipulările, eu sunt doar îngrijorată de cât de ușor este de dus de nas populația.

Vă împrospătez imediat memoria. Noua structură a anului școlar pentru ciclul primar reprezintă doar corectarea greșelii ministrului Cîmpeanu de a elimina vacanța intersemestrială din februarie. Vacanța din octombrie a existat mereu pentru ciclul primar.
Da, acum o să aibă această vacanță și elevii de gimnaziu și liceu – idee pe care o susțin – DAR nu este “în plus”. Această vacanță este obtinută prin reducerea vacanței de Paște, așa cum cea din februarie împinge anul școlar până pe 16 iunie, în timp ce anul acesta se termină pe 11 iunie.
Matematic vorbind avem același număr de zile de vacanță în timpul anului școlar, structurate un pic altfel. Prin definiție “în plus” ar însemna un număr mai mare de zile de vacanță, ceea ce nu este cazul.

 

Noi suntem în faza în care am scos găinile, capra și vaca din casă și am revenit la o structură decentă a anului școlar.
După ce anul acesta am stat cu toată ograda în casă – am avut o vacanță de Crăciun de o săptămână, am fost singura țară cu o singură săptămâna de vacanță în tot sezonul de iarnă, am trecut direct dintr-un semestru în altul – pentru unii pare că sunt “mai multe” vacanțe. Doar pare.
Elevii care sunt acum în gimnaziu au prins chiar vacanțe de Crăciun de trei săptămâni, nu două cum sunt acum, separat de cea din februarie(vezi poza).

Revenind la momentul actual, în spatele celor “multe” vacanțe prezentate ca un beneficiu, nu ca o revenire și o corectare a unor greșeli din trecut, a fost mascat faptul că s-a prelungit anul școlar cu o săptămână, că de fapt s-a redus vacanța de vară cu o saptămână și că se vor face ore după-amiaza în clasele cu 40 de grade începând școala pe 5 septembrie. Toate acestea nu pentru că se va combate astfel analfabetismul, se va rezolva inechitatea din sistem, nu pentru că sunt “mai multe”vacanțe, nu dat fiind împărțirea în module sau pentru eventualele schimbări ale evaluării, ci pentru că a trebuit introdusă Săptămâna Verde.
Aceasta ar fi fost o comunicare onestă și transparentă, inclusiv din partea presei.
Țin foarte mult ca părinții să fie corect informați și să nu mai fie manipulați prin modul cum li se servesc diverse propuneri.

Trebuie să fim atenți și la ce se întâmplă în perioada următoare.
Am solicitat ca Săptămâna Verde să fie stabilită în prima săptămână din noul an școlar. Domnul ministru Cîmpeanu a declarat că ar trebui să fie primăvara pentru că atunci se pot planta copaci. Se pot planta copaci și toamna, iar astfel s-ar muta activitățile școlare în aer liber ceea ce ar fi o rezolvare la lipsa de climatizare din școli.
Nu în ultimul rând, sunt foarte multe semne de întrebare legat de cum se va implementa noua evaluare și ce presupune exact. Să sperăm că nu va fi pe modelul “v-am dat vacanțele înapoi, în rest facem cum credem noi și mai mimăm un dialog social cu cine spune ca noi.”

1 comment

  1. Cristina spune:

    Ce n a învățat ministrul Coșmar, e ca f multi profesori, parinti si elevi, vara mergeau la mare si la munte in septembrie când preturile erau mult mai accesibile, nu in plin sezon iulie – august… Aveau nevoie ca școala să înceapă la jumătatea lui septembrie… Se va duce dracu turismul romanesc si concediile… Ferească Dumnezeu! Mai proasta mutare nici ca putea sa i fete mintea …

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.