fbpx

Alianța USR-PLUS ia în calcul soluția unui tehnocrat pentru Educație. Cine este favorit

În negocierile pentru formarea viitorului Guvern, Alianța USR-PLUS se gândește să propună un tehnocrat pentru a prelua portofoliul, au declarat pentru Educație Privată surse din interiorul formațiunii.

Liderii Alianței vor insista, însă, la negocieri ca, înainte de stabilirea persoanei care va ocupa funcția de ministru, să existe un acord cu partenerii de guvernare cu privire la politicile guvernamentale și angajamentele comune din domeniul Educației.

Potrivit surselor citate, Alianța USR-PLUS ar putea veni cu o contrapropunere la soluția Sorin Cîmpeanu sau Monica Anisie, cele două variante preferate de PNL. Cel mai vehiculat nume de tehnocrat este, în acest moment, cel al lui Radu Szekely, fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, au declarat sursele citate. O altă variantă vehiculată în Alianță este cea a lui Dragoș Iliescu, fondatorul companiei BRIO. Radu Szekely este, însă, opțiunea agreată de cei mai mulți reprezentanți USR, datorită experienței sale în Ministerul Educației, dar și reputației sale bune în societatea civilă. 

De asemenea, el are și background politic: în alegerile locale din septembrie a candidat ca independent la Consiliul Local Sibiu.

În Ministerul Educației, Radu Szekely a fost pentru o scurtă perioadă consilierul ministrului Ecaterina Andronescu. Activitatea sa în minister nu a fost, însă, asociată politic și a fost apreciată inclusiv de reprezentanți ai societății civile care au participat la protestele anti-PSD. Szekely a condus echipa care a redactat proiectul ”Educația ne unește”.

De cealaltă parte, liberalii au pe lista de propuneri trei variante: Monica Anisie (actualul ministru), Sorin Cîmpeanu (președintele Consiliului Național al Rectorilor din România) și Raluca Turcan (vicepremier), după cum a relatat Educație Privată, în urmă cu două zile.

Partidele nu au început, încă, negocierile punctuale cu privire la împărțirea ministerelor și la cei care vor prelua portofoliile. Acestea urmează să se desfășoare în zilele următoare, după ce va fi formalizată decizia cu privire la viitorul premier. PNL a anunțat, deja, că îl va susține pentru această funcție pe Florin Câțu, actualul ministru de Finanțe.  

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.