fbpx

31 iulie 2003: Felix Baumgartner ”zboară” peste Canalul Mânecii

Astăzi se împlinesc 15 ani de când Felix Baumgartner a reușit să traverseze Canalul Mânecii în cădere liberă, ajutat de  o aripă delta fabricată din fibră de carbon, atașată pe spate.

El a sărit dintr-un avion de la înălțimea de peste 9000 m, deasupra orașului Dover, din Marea Britanie și a plutit deasupra Canalului Mânecii timp de 10 minute. Zborul său a început cu o viteză de 220 mile/oră și, pe măsură ce se apropia de aterizare, a încetinit până la 135 mile/oră. Contactul cu solul a avut loc la Cap Blanc-Nez, lângă orașul Calais, din Franța.

Baumgartner a fost echipat cu oxigen, camere de luat vederi și monitoare hi-tech, pentru ca zborul său să poată fi studiat.

Nouă ani mai târziu, Baumgartner avea să reușească performanța cea mai celebră a carierei sale: la data de 14 octombrie 2012, în cadrul proiectului Red Bull Stratos, inițiat în 2007 și sponsorizat de firma Red Bull, decolând de pe aeroportul bazei aeriene Walker din Roswell, statul New Mexico din SUA, a urcat cu un balon umplut cu heliu până în stratosferă, îmbarcat într-o nacelă etanșă, din care a sărit de la altitudinea de 39,045 km. În prima parte a coborârii în cădere liberă a depășit viteza sunetului, atingând 1342,8 km/h, cea mai mare viteză cu care s-a deplasat până la acea dată un om care nu se afla într-un vehicul.

Pilot Felix Baumgartner of Austria jumps out from the capsule during the final manned flight for Red Bull Stratos in Roswell, New Mexico, USA on October 14, 2012. // Red Bull Stratos /

Citește și

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.