fbpx

3 august 1958: Primul submarin care ajunge la Polul Nord geografic

Pe 3 august 1958, USS Nautilus a devenit primul submarin care a ajuns la Polul Nord geografic, odată cu navigarea pe sub calota glaciară în cadrul Operaţiunii Sunshine. Echipajul a organizat un oficiu postal și, mai mult, au realizat o  ștampilă artizanală cu inscripția Oficiul Poștal Polul Nord.

scrisoare de la Polul Nord
Cea mai dificilă zonă pe sub care a trecut submarinul USS Nautilus în voiajul său arctic, a fost strâmtoarea Bering unde gheaţa se extindea aproximativ 18 metri sub nivelul oceanului. Submarinul american şi-a găsit cu greu spaţiu între gheaţă şi fundul oceanului.

Călătoria arctică a lui USS Nautilus a prefigurat era submarinelor echipate cu rachete balistice.  Pentru  succesul său istoric, submarinul american primeşte din partea preşedintelui Eisenhower distincţia Presidential Unit Citation, pentru prima oară acordată pe timp de pace. După reîntoarcerea în portul natal de la New London, USS Nautilus se alătura în 1960 Flotei a VI a din Marea Mediterană.

schita lui Nautilus

USS Nautilus este primul submarin cu propulsie nucleară din istoria U.S.Navy. Pe 21 ianuarie 1954, Nautilus a fost botezat de Prima Doamnă , Mamie Eisenhower şi lansat la apă în fluviul Thames din Connecticut.

lansare la apa US Nautilus
În 1979, USS Nautilus face ultimul său voiaj până la Mare Island Navy Yard din California, pentru  a începe procedurile de conservare.  Pe 3 martie 1980, submarinul este scos oficial din dotarea US Navy. Ca recunoaştere a locului său special în istoria ingineriei navale, submarinul este transformat în navă muzeu, în portul său natal din Gorton.

Citește și:

2 august 1880: GMT a fost oficial adoptat

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.