fbpx

26 mai 1927: Mașina care a dominat secolul XX își încheie cariera

În cadrul celenbrei competiții Car of the Century din 1999, Ford Model T a fost considerată mașina care a dominant secolul XX poziționându-se în fața BMC (The British Motor Corporation Limited), Mini, Citroën DS și Volkswagen 1.

În 26 mai 1927, Henry Ford privea automobilul cu numărul 15 milioane din model Ford T aflat pe  linia de asamblare la fabrica sa din Highland Park, Michigan. Întrucât „mașina sa universală” a fost povestea de succes industrială a epocii sale, ceremonia ar fi trebuit să fie o ocazie fericită.

 

Totuși, Ford era neliniștit în acea zi, știind că producția a modelului T urma să se încheie. S-a urcat în mașină, un coupe negru strălucitor, cu fiul său, Edsel, președintele companiei Ford Motor.

15th million

Împreună, au condus către Dearborn Engineering Laboratory aflat la 14 km distanță, și au parcat T-ul lângă alte două vehicule istorice: primul automobil pe care Henry Ford l-a construit în 1896 și prototipul din 1908 pentru modelul T.

masinile FORD

Henry Ford nu a inventat automobilul sau linia de asamblare, dar a reformat întreaga industrie. Prin îmbunătățirea liniei de asamblare, astfel încât modelul T să poată fi produs din ce în ce mai ieftin, Ford a oferit motorul cu ardere internă cetățeanului mediu. El a transformat automobilul dintr-un lux într-o necesitate. Putem spune că niciun alt individ din era lui nu a transformat atât de mult modul de viață al națiunii americane.

Ford Model T

Modelul Ford T a avut succes nu numai pentru că a furnizat un transport ieftin la scară masivă, ci și pentru că mașina a însemnat inovația pentru clasa de mijloc în creștere și a devenit un simbol puternic al epocii modernizate a Statelor Unite . Cu 16,5 milioane vândute, aceasta a ocupat locul opt în top 10 lista celor mai vândute mașini din toate timpurile, începând cu 2012.


Istoria Ford

Ford s-a lansat într-o fabrică modificată în 1903 cu 28.000 de dolari de la doisprezece investitori, în special de la John Francis Dodge și Horace Elgin Dodge care mai târziu au fondat „Compania de automobile a fraților Dodge„. În timpul anilor de pionierat, compania a produs numai câteva bucăți de Ford T Model pe zi într-o fabrică pe Bulevardul Mack din Detroit, Michigan. Grupuri de câte doi-trei oameni munceau la fiecare automobil, de la componente până la comenzile de la alte companii. Henry Ford a avut 40 de ani când a înființat compania Ford, care va avea să devină una dintre cele mai mari și mai profitabile companii din lume, de asemenea fiind și printre puținele companii care au supraviețuit Marii Depresiuni. Ford este cea mai mare companie din lume aparținând unei singure familii, fiind în managementul familiei Ford de mai bine de 100 de ani.


Un reportaj al Historic Vehicle Association despre Istoria Modelului T de la FORD


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Elon Musk și Grimes au schimbat numele copilului: din “X AE A-12” în “X AE A-Xii”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.