fbpx

18 noiembrie 2016: Moare Denton Cooley, primul care a implantat o inimă artificială într-un corp uman

Denton Arthur Cooley s-a născut pe 22 august 1920 și a fost un chirurg faimos pentru efectuarea primului implant al unei inimi artificiale. Cooley a fost, de asemenea, fondatorul și chirurgul șef al Institutului Texas Heart, șef al secției de Chirurgie Cardiovasculară la Baylor St. Luke’s Medical Center, consultant în chirurgia cardiovasculară la Spitalul de Copii din Texas și profesor de Chirurgie Clinică la Universitatea din Texas.

Și-a început studiile medicale la Universitatea din Texas. Și-a terminat pregătirea chirurgicală la Școala de Medicină Johns Hopkins din Baltimore, Maryland. La Johns Hopkins, el a lucrat cu Dr. Alfred Blalock și a asistat la prima procedură “Blue Baby” pentru a corecta un defect cardiac congenital al copilului. În 1946, Cooley a fost chemat să fie parte din Corpul Medical al Armatei. Acolo a fost șef al serviciilor chirurgicale la spitalul din Linz din Austria și a fost eliberat în 1948 cu gradul de căpitan. Apoi s-a întors pentru a-și termina rezidența la Johns Hopkins.

În anii 1950, Cooley s-a întors la Houston pentru a deveni profesor de chirurgie la Colegiul de Medicină Baylor și a lucrat la instituția afiliată a acestuia, Spitalul Metodist. A început să lucreze cu Michael E. DeBakey, chirurg și om de știință. În acest timp a lucrat la dezvoltarea unei noi metode de eliminare a anevrismelor aortice. În 1960, Cooley și-a mutat practica la Spitalul Episcopal Sf. Luke și a continuat să predea la Baylor. În 1962 a fondat Institutul Texas Heart cu fonduri private și, după o dispută cu DeBakey, și-a dat demisia de la Baylor în 1969.

Abilitatea sa de chirurg a fost demonstrată pe măsură ce a efectuat cu succes numeroase intervenții chirurgicale pe cord deschis. El și colegii săi au lucrat la dezvoltarea unor supape de inimă artificială din 1962 până în 1967. În această perioadă, numărul deceselor care aveau loc în timpul transplanturilor de valve cardiace a scăzut de la 70% la 8%.  În 1969, el a devenit primul chirurg care a implantat o inima artificială într-un bărbat, Haskell Karp, care a trăit timp de 65 de ore.