fbpx

Violeta Alexandru, către părinți: ”Nu aș recomanda concediul medical sau de odihnă”. Apel către profesori

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a postat marți seara pe Facebook două statusuri cu recomandări către părinți și către profesori, în perioada de închidere a școlilor.

Prezentăm, integral, postările ministrului Violeta Alexandru:

”Prin decizia de închidere a școlilor și a grădinițelor, părinții a peste 3 milioane de copii se află în situația de a identifica soluții alternative pentru supravegherea copiilor. Părinții s-au confruntat cu aceeași întrebare: avem un plan de rezervă? Cei care au soluții, au răsuflat ușurați. Cei care nu au prin preajmă rude, cei care au un program de lucru îndelungat, cei care nu au angajatori îngăduitori s-au aflat, dintr-o dată, într-o situație disperată.

Gândul meu s-a dus la cazul lui B., tată din familie monoparentală, care are în îngrijire o fetiță de 3 ani. În urma unei tragedii, mama a decedat la nașterea fetiței, tatăl a rămas să își crească fiica singur. O are înscrisă la o grădiniță cu program prelungit.

M-am gândit imediat ce poate să facă Ministerul pentru acest om și pentru alții ca el.

Am venit cu câteva soluții aplicabile exclusiv în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise, conform deciziei fiecărui angajator:

1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit;
3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță).

Cred că următoarele măsuri sunt de bun simț atunci când specificul locului de muncă este acomodat:
• În cazul familiilor cu 2 părinți, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinți să muncească dimineața și altul după-amiaza.
• De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotație, să rămână acasă cu cei mici.

Nu aș recomanda:
1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislații, acordarea concediului unor angajați care cer, în masă, concediul de odihnă.
2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obține, dintr-o dată, un astfel de document.

Sigur, mai există și proiectul de lege în dezbatere acum la Parlament, proiect conform căruia, dacă se închid școlile, un părinte poate sta acasă cu copilul/copiii în zile libere plătite de angajatori. Aici apare problema unui număr de circa 2-3 milioane de părinți care pot solicita acest drept simultan. Cam 50% din angajații din România.

Cam acestea ar fi opțiunile dacă suntem de acord că România trebuie să meargă înainte și în situații de criză. Trebuie să fim responsabili și să respectăm măsurile de prevenție dar, în același timp, nu putem să închidem totul, pur și simplu.”

 

Violeta Alexandru, a doua postare:

Suntem, în continuare, pregătiți să emitem noi instrucțiuni.

Însă, cea mai bună soluție rămâne solidaritatea umană, sensibilitatea în fața unui părinte îngrijorat de siguranța copilului său. Orice angajator reponsabil vrea un angajat atent și eficient la locul de muncă, nu unul stresat de soarta copilului său. Indiferent că este vorba de stat sau de privat, angajatorii au instrumentele necesare să permită o flexibilitate pentru acei angajați care au nevoie să aibă grijă de copiii lor.

Avem 150.000 de cadre didactice. O parte din acestea pot să se alăture unui efort voluntar de a ajuta familiile monoparentale să treacă prin această criză. Cele mai multe din cazurile de familii monoparentale sunt conduse de femei (circa 95%).

Majoritatea cadrelor didactice sunt femei. Multe mame. Fac un apel să se uite la familiile copiilor din clasele unde predau sau la care sunt diriginți. Căutați acea familie care are cea mai mare nevoie de ajutor! Dați un telefon către acea mamă. Întrebați dacă are nevoie de ajutor. Întrebați cum puteți ajuta. Orice sprijin va fi foarte apreciat.

Situația de criză este încă la început. Există, din păcate, posibilitatea să trecem prin momente mai grele în următoarele săptămâni. Avem două scenarii. Fie ne certăm și dăm vina unii pe alții, fie ne ajutăm și scoatem ceea ce este mai bun în noi ca să trecem ÎMPREUNĂ peste această situație.

Fac acest apel și pentru că văd deja reacții din zona angajaților din sectorul public de a nu mai lucra cu publicul de teama îmbolnăvirii. Vreau să le reamintesc acestora că cetățenii au, în această perioadă, cea mai mare nevoie de ajutor din partea Statului. Ar fi rușinos să vedem un angajat de la un mic magazin de cartier venind la muncă ca să ofere oamenilor un flux de bunuri necesare pentru viața de zi cu zi iar un funcționar de la fisc sau de la pensii să dea bir cu fugiții în fața greului.

Ieri o companie chineză, în semn de solidaritate cu Italia, a trimis italienilor paleți întregi de măști de unică folosință purtând, lipite pe ele, un mesaj plin de umanitate – un citat din celebrul senator și filosof Seneca:
Siamo onde dello stesso mare
Foglie dello stesso albero
Fiori dello stesso giardino

Suntem valurile aceleiași mări
Frunzele aceluiași copac
Florile aceleiași grădini.

Cred, cu tărie, că doar împreună, în solidaritate, vom trece peste această criză.

VA fi bine! Vă mulțumesc”

Violeta Alexandru