fbpx

BREAKING NEWS Ludovic Orban, anunț oficial: Școlile vor fi închise în perioada 11-22 martie

Premierul Ludovic Orban a anunțat că școlile și grădinițele din România vor fi închise în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire a acestui termen.

Informația a fost publicată în premieră de Educație Privată.

Măsura este valabilă pentru toate unitățile de învățământ din România, atât publice cât și private.

Întrebat despre ce se va întâmpla cu părinții care nu au cu cine să își lase copiii, Orban a răspuns că autoritățile au lăsat o zi timp de adaptare, pentru a găsi soluții. De asemenea, el a precizat că printre deciziile Comitetului se numără și încurajarea angajatorilor de a permite munca la domiciliu, acolo unde este posibil.

Ludovic Orban: ”Vreau să accentuez că e o măsură cu caracter preventiv. La baza deciziei au stat mai multe considerații. Primul argument este intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Avem informații că mai mulți cetățeni români și-au făcut bagajele și se pare că mulți au pornit spre România, din Lombardia.

Am discutat despre întărirea unor măsuri la granița, să avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii.!

”De asemenea, decizia este luată pe o perioadă relativ scurtă de timp, e vorba de 8 zile de curs. Vrem să vedem evoluția în ceea ce privește numărul de diagnostice și grija noastră principală este de a ferii elevii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”,a  mai spus Ludovic Orban.

Textul deciziei luate azi de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență, citit de ministrul de Interne, Marcel Vela:

„Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat hotărârea nr. 6 pentru măsuri suplimentare.

Așadar, art. 1: se aprobă suspendarea cursurilor în toate unitățile preuniversitare până în data de 22 martie cu posibilitatea de prelungire, din 11 martie.

Art.2: Se aprobă suspendarea transporturilor regulate de persoane pentru toate cursele Italia-România din 10.03 până pe 21.03, ora 12.

Art. 3: Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români că vor intra în carantină sau auto-izolare și vor completa o declarație la îmbarcarea în autobuz. Se aprobă suspendarea sau interzicerea introducerii de către transporturile feroviare de noi trenuri din 12 până pe 31 martie.

Operatorii feroviari au obligația de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoștința cetățenilor că vor intra în carantină sau auto-izolare. Cetățenii străini nu vor putea trece frontiera dacă vin din Italia.

Art.5: Se aprobă suspendarea stagiilor în spitale până pe 31 martie pentru cursanții școlilor postliceale.

Art.6: Pentru unitățile de alimentare publica, ca supermarketurile, trebuie să ia măsuri de dezinsecție (coșuri de cumpărături, butoane lift etc) precum și evitarea aglomerației în zonele caselor de marcat. Măsura se va implementa în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri.

Art 7: Adunările sub 200 de persoane se aprobă fără aviz DSP.

Art 9: Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura materiale pentru igienă personală.

Art. 10: Se vor transmite circulare în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte dintre angajați.

Art. 11: Am aprobat și modelul declarației pe proprie răspundere. Vreau să precizez că hotărârea a fost votată cu unanimitate de voturi”.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.