fbpx

Ministrul revine cu precizări: 77% dintre absolvenți s-au înscris la bacalaureat, nu 66%

Photo 87502407 © Prasit Rodphan | Dreamstime.com

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a revenit cu precizări, după ce instituția pe care o conduce a reevaluat cifrele absolvenților de clase terminale înscriși la bacalaureat.

”Sunt 114.483 de absolvenți înscriși la bacalaureat, dintr-un total de 148.000. Așadar, 77% sunt înscriși la examen”, a declarat Cîmpeanu, pentru Educație Pirvată.

Diferența de raportare a provenit din faptul că, inițial. în cifra totală a absolvenților fuseseră incluși și elevii de clasa a XII-a care urmează traseul liceal cu 13 clase, adică nu sunt absolvenți anul acesta.

Inițial, săptămâna trecută, Sorin Cîmpeanu spusese că la bacalaureat sunt înscriși 66% dintre elevi, așa cum rezulta din calculele inițiale.

Doar două treimi dintre elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a din promoția curentă s-au înscris la Bacalaureat în acest an, afirmase Cîmpeanu, la Digi 24

„Dificultățile au fost foarte mari, s-au suprapus peste problemele cronice din învățământul românesc, peste discrepanțele mult prea mari dintre urban și rural și au amplificat aceste diferențe”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Amplificarea acestor diferenţe a generat renunţarea la şcoală. Vedem, din păcate, şi în numărul celor înscrişi pentru examenul de bacalaureat, care sunt doar 114.000 din promoţia curentă, formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a. E vorba de două treimi, 66% înscrişi la examenul de bacalaureat din promoţia curentă – 152.000 clasa a XII-a şi 21.000 elevi de clasa a XIII-a. Este un procent mai mic decât în anii anterior, procentul celor înscrişi la Bacalaureat”, a adăugat el.

„Asta creează îngrjorări cu privire la creşterea riscului de abandon şcolar. Pe de altă parte, din păcate, vedem doar săptămâna aceasta numeroase cazuri de bullying, un element îngrijorător. Este tot o consecinţă a pierderilor care au fost înregistrate nu numai în plan educaţional, dar şi în planul tulburărilor sociale, comportamentale, emoționale”, a spus Cîmpeanu.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-back-graduates-commencement-university-close-up-graduate-cap-image87502407