fbpx

”Nu ne naștem învățați să fim părinți”- Cîmpeanu anunță o strategie de educație parentală

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, astăzi, că ministerul dorește reluarea discuțiilor cu privire la proiectul de strategie pentru educație parentală. ”Nu ne naștem învățați să fim părinți”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.

El a vorbit, de asemenea, și despre planurile instituției cu privire la consilierii școlari. ”Această activitate trebuie să fie o activitate constantă în școală. Consilierul trebuie să aibă un orar afișat în școală”, a afirmat ministrul. El a precizat că, în prezent, există 2500 de consilieri pentru 3 milioane de elevi. Cîmpeanu le-a cerut acestora să aibă orarul afișat în școală. El a mai spus că CJRAE și CMBRAE trebuie să se asigure că aceștia le oferă elevilor ajutorul necesar.

În plus, ministrul Educației a mai anunțat că profesorii vor fi formați pentru a putea gestiona fenomenul de bullying în școli. 

”Cazurile, din păcate, s-au multiplicat. E nevoie de intervenție. Intervenția poate fi făcută pe două planuri: măsuri imediate și măsuri pe termen mediu și lung. Din categoria măsurilor imediate, vă redau următoarele lucruri: constituirea grupurilor de acțiune anti-bullying. La nivelul fiecărei școli din România, acestea vor trebui să fie funcționale și să aibă în componență directorul, trei profesori care sunt formați din această perspectivă, să aibă consilierul, să aibă reprezentantul elevilor, reprezentantul părinților. A doua măsură pe termen scurt: vom avea discuții și negocieri cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru obținerea unei finanțări din fonduri europene prin care să asigurăm consilierea într-un număr de 1000 de școli. Vor fi identificate din rândul școlilor în care este crescut riscul de abandon școlar, rata de absenteism este ridicată, sunt înregistrate cazuri de bullying, sunt relații deficitare cu comunitatea, relații deficitare între școală și părinți”, a explicat Cîmpeanu.