fbpx

INSP: Subvarianta mai contagioasă a tulpinii Omicron a fost detectată în România

Photo 235586553 / Omicron © Angellodeco | Dreamstime.com

Noua subvariantă (BA.2) a COVID-19, supranumită „Omicron invizibil” de unii oameni de știință, a fost depistată și în România, anunță INSP, citat de Digi 24.

Potrivit sursei citate, un raport privind variantele coronavirusului care determină îngrijorare, a fost publicat marți și semnalează 13 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 care au fost confirmate în țara noastră.

În România au fost confirmate 1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 până la data de 30 ianuarie 2022, iar la 13 dintre acestea a fost detectată sub-varianta BA.2, arată raportul prezentat marți de Institutul Național de Sănătate Publică.

Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron, care a preluat rapid controlul în Danemarca, este mai transmisibilă decât BA.1, mai comună, și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, a constatat un studiu danez, citat de Reuters.

Studiul, care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 aveau un risc de a-i infecta pe alții cu aproximativ 33% mai mare, comparativ cu cei infectați cu BA.1.

La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă mai mult de 98% din cazurile Omicron, dar ”ruda” sa apropiată BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână a lunii ianuarie.

„Concluzia noastră este că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibil decât BA.1 și că posedă, de asemenea, proprietăți imun-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecțiilor”, au spus cercetătorii implicați în studiu, potrivit sursei citate.