fbpx

Cîmpeanu, despre ambiguitatea legislativă care lasă deschise școlile private: Art. 8.1 nu a fost preluat in HG

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a comentat, pentru Educație Privată, ambiguitatea legislativă  din Hotărârea de Guvern care le permite școlilor și grădinițelor private să rămână deschise, deși CNSU a interzis acest lucru.

Ce spune ministrul Educației:

Ministerul educației a fost abilitat de către CNSU pentru punerea în aplicare a Articolului 7 din Hotărârea CNSU nr. 91.
Ministerul Educației a emis ordinul de instituire a vacanței conform atribuțiilor legale stabilite în LEN. Ordinul Ministrului Educației instituie, prin derogare de la ordinul care aprobă structura, vacanță de două săptămâni, în perioada 25 oct. -5 nov, în toate școlile și grădinițele de stat, care pot fi reglementate la nivel de structura an școlar de către Ministerul Educației.
Prin instituirea normei derogatorii, se aplică în mod direct actul emis și este obligatoriu pentru unitățile de învățământ de stat.
Activitatea unităților de învățământ privat (inclusiv cele cuprinse în Registrul Special), precum și activitatea de tip after-school, fac obiectul prevederilor articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, fără implicarea Ministerului Educației.
Articolul 8.2 care reglementează funcționarea unităților de tip afterschool a fost preluat în HG, dar Art. 8.1 care reglementează suspendare prezenței fizice în școli și grădinițe private nu a fost preluat în HG.

Hotărârea de Guvern adoptată vineri, în forma apărută în Monitorul Oficial, permite ca grădinițele și școlile private să își cheme elevii în sălile de clasă.

Spre deosebire de hotărârea adoptată, tot vineri, de CNSU, HG-ul conține un alineat suplimentar, la articolul 10:

3. În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul de ministru emis tot vineri de Sorin Cîmpeanu instituie vacanță școlară doar în unitățile de stat.