fbpx

BREAKING NEWS Anisie cere demiterea președintelui ONAC, pentru ”rezultatul dezastruos” al achiziției de tablete

Ministrul Educației, Monica Anisie, cere demiterea Corneliei Nagy, președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), în urma eșecului în privința achiziției de dispozitive electronice necesare cursurilor online, informează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

”Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitației, după atâtea luni în care toate instituțiile implicate, mai puțin ONAC, au luat toate măsurile pentru ca procedura să fie încheiată în timp util. Cei care vor avea de suferit de pe urma incompetenței oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii și părinții. Din aceste considerente, solicit premierului României demiterea președintelui ONAC, Cornelia Nagy și îmi doresc reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație”, a declarat Monica Anisie.

Potrivit comunicatului citat, ”deși au beneficiat de tot sprijinul Ministerului Educației și Cercetării, în toată această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi pentru a găsi soluții proactive, dovadă fiind rezultatul dezastruos al acestui întreg proces. Mai grav, Ministerul Educației și Cercetării nu a fost informat în timp util de către ONAC cu privire la stadiul licitației, deși au existat nenumărate solicitări zilnice pe acest subiect.”

Ministerul a început demersurile pentru achiziționarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când au fost alocate prin Hotărâre de Guvern fonduri de 150 de milioane de lei.  Toate instituțiile implicate, inclusiv Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, și-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreați, toate procedurile, pentru ca toate tabletele săî fie, în prima zi de școală, pe băncile elevilor, mai precizează MEC, în comunicatul respectiv.

ONAC a fost înființat prin OUG 46/2018, pe vremea Guvernului Viorica Dăncilă, și are drept scop optimizarea condițiilor și procesului de achiziții pe bază de citerii economice și de calitate, creșterea transparenței, precum și îmbunătățirea și profesionalizarea sistemului de achiziții publice.