fbpx

Spania: Părinții care nu își duc copiii la școală ar putea merge la închisoare sau își pot pierde drepturile tutelare

Un magistrat al Curții Superioare de Justiție din Murcia, Spania, explică faptul că ”părinții au obligația de a-și duce copiii să primească educație”, relatează organizația media spaniolă Antena 3.com.

Începutul anului școlar 2020-2021 este chiar la colț și mulți părinți nu știu dacă să-și ducă copiii la școală anul acesta, afirmă sursa citată. Teama de contaminare cu noul coronavirus îi face pe unii părinți din Spania să ia în considerare școala la domiciliu.
Ascensión Martín, magistrat în Camera de Contencios a Curții Superioare de Justiție din Murcia și purtător de cuvânt național al asociației ”Judecători pentru Democrație”, explică în „La Opinión de Murcia” că „părinții au obligația de a-și duce copiii să primească educatie. ” Părinții care nu respectă această regulă se pot confrunta cu închisoare, amenzi sau pierderea drepturilor tutelare, avertizează magistratul.

„Educația, ca și alte drepturi, este de asemenea o datorie”, spune Martín, care amintește că Codul Penal prevede, pentru nerespectarea unor astfel de îndatoriri, „o închisoare de la trei la șase luni sau o amendă de la șase la douăsprezece luni luni “. De asemenea, judecătorul ar putea impune o „pedeapsă specială de descalificare pentru exercitarea dreptului la autoritatea părintească, tutelă, încredințare sau îngrijire maternală pentru o perioadă de patru până la zece ani”, afirmă mahistratul, citat de publicația spaniolă ABC.es.

Pentru a preveni focarele în școli, Universitatea din Navarra a conceput un document cu recomandări pentru o întoarcere „sigură” la școală, cu instrucțiuni despre cum să evite bunicii să ducă sau să preia copii de la școală sau cum, la revenirea acasă, să îi scoată copilului hainele care au fost purtate în timpul orelor. Sfaturile referitoare la igienă includ spălarea mâinilor cu săpun sau gel hidroalcoolic; scoaterea pantofilor la intrarea în casă; schimbarea hainelor de școală; spălarea lor la 40 de grade sau mai mult; curățarea băilor și a bucătăriei cu detergenți care includ clor, utilizarea șervețelelor de unică folosință; curățarea cutiilor destinate pachetului pentru școală și a tacâmurilor școlare cu apă la temperatura de peste 60 de grade Celsius.
În privința sfaturilor de distanțare socială, se recomandă menținerea distanței interpersonale recomandate de 1,5 m în orice moment, cu excepția nucleului familial.