fbpx

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională două articole din legea lui Șerban Nicolae

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională articolul 1 și articolul 4 din legea inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae, prin care cadrele didactice primesc unele drepturi similare autorităților publice.

În obiecția formulată la CCR, Avocatul Poporului afirmă că articolul 1 încalcă principiul securității raporturilor juridice din Constituție.

În privința articolului 4, Avocatul Poporului susține că acesta încalcă articolul 23 din Legea Fundamentală, referitor la prezumția de nevinovăție.

Demersul inițiat de Avocatul Poporului vine după ce și senatorul USR Vlad Alexandrescu a anunțat că partidul său, susținut de mai mulți senatori PNL, a atacat la CCR legea prin care profesorii primesc beneficii legale similare autorităților publice. Proiectul, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost aprobat recent în Parlament și urmează să ajungă la Palatul Cotroceni, pentru promulgare.

CONTEXT

Senatul a votat recent, în calitate de Cameră decizională, Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Proiectul a fost inițiat de parlamentarul PSD Șerban Nicolae.

Dacă va fi promulgată de președintele României, legea va oferi cadrelor didactice un statut special, inclusiv în ceea ce privește reclamațiile pe care le depun, atunci când au diverse nemulțumiri. Astfel, la articolului 4, actul normativ prevede că “în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, se bucura de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară.”