fbpx

AGERPRES: Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon, puşi sub acuzare de DIICOT

Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, au declarat luni surse judiciare, pentru AGERPRES.

Potrivit surselor citate, faptele sunt mai vechi, din perioada 2013 – 2015, şi au legătură cu finanţări obţinute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, o parte din bani fiind spălaţi prin firme fantomă.

Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon au calitatea de suspecţi.

În dosar ar mai fi implicaţi şi alţi regizori şi producători de film.

Conform unui comunicat al DIICOT, se efectuează în acest caz cercetări faţă de 100 de persoane fizice şi juridice, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 9.970.344 lei.

Educație Privată a contactat-o pe Ada Solomon pentru a comenta situația. Aceasta ne-a transmis că nu dorește să discute despre acest subiect.

Despre Corneliu Porumboiu:

Între anii 1994 și 1998 a urmat cursurile Facultății de Management în cadrul ASE București.

În anul 1999 începe cursurile de regie de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie București pe care o termină în anul 2003. Cu scurtmetrajul de licență Călătorie la oraș, obține premiul II la secțiunea Cinefondation în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

Premii
2004: Premiul II la secțiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul Călătorie la oraș ·
2006: Premiul Caméra d’Or și trofeul „Transilvania” la TIFF 2006 pentru filmul A fost sau n-a fost?.
2007: Premiul Gopo pentru cea mai bună regie în cadrul galei Premiilor Gopo pentru filmul A fost sau n-a fost?.
2009: La Festivalul de la Cannes, filmul lui Corneliu Porumboiu, Polițist, adjectiv (2009), a fost distins cu Premiul FIPRESCI și cu Premiul Juriului, pentru secțiunea Un Certain Regard.
2014: Castigator in sectiunea Cel mai bun lungmetraj Romanesc in cadrul TIFF si nominalizari pentru Cea mai buna regie, Cel mai bun lungmetraj, Cel mai bun documentar in cadrul premiilor Gopo cu filmul Al doilea joc.
2015: Câștigător în secțiunea Cel mai bun lungmetraj Romanesc în cadrul TIFF, A Certain Talent pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes, premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film și premiul pentru Cel mai bun scenariu în cadrul Cairo International Film Festival cu filmul Comoara.
2018: Câștigă premiul pentru Cel mai bun documentar în cadrul Festivalului de Film din Ierusalim, cu filmul Fotbal Infinit.
2019: Câștigă premiul pentru Cel mai bun scenariu în cadrul festivalului de la Sevilia cu filmul La Gomera.

Despre Ada Solomon

Ada Solomon (n. 3 iunie 1968, București) este o producătoare de film.

Pentru scurt metrajele Lampa cu căciulă (lansat în 2006, premiat la Galele Gopo 2007) și O umbră de nor (lansat în 2014, premiat la Galele Gopo 2015), ambele în scenariul și regia semnate de Radu Jude, producătoarea a fost recompensată cu premiul Gopo pentru cel mai bun film de scurt metraj.

Pentru lung metrajele Toată lumea din familia noastră (lansat în 2012, regia Radu Jude, premiat la Galele Gopo 2013), Poziția copilului (lansat în 2013, regia Călin Peter Netzer, premiat la Galele Gopo 2014) și Aferim! (lansat în 2015, regia Radu Jude, premiat la Galele Gopo 2016), producătoarea română a fost triplu recompensată cu premiul Gopo pentru cel mai bun film de lung metraj.