fbpx

Școala privată Little London International Academy se solidarizează cu protestul elevilor

Directorul Little London International Academy, Marcel Bartic, și fondatoarea școlii, Luminița Macsim, au vorbit, la festivitatea de deschidere a anului școlar despre protestul ”Educația în doliu”, declanșat de Consiliul Național al Elevilor. Ei s-au declarat solidari cu școlarii care astăzi au purtat banderole negre, pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației din Educație.

”Vreau să vă povestesc, foarte pe scurt, un lucru care m-a impresionat mult, în zilele trecute. Citeam, zilele trecute, că asociația elevilor din România a propus, a organizat un protest, în prima zi de școală, care să scoată în evidență tot ce înseamnă nereguli în sistemul de învățământ. Încă sunt destule. M-a impresionat foarte tare, pentru că, iată, curajul de a spune lucrurilor pe nume vine din partea unor copii, din partea unor tineri și asta înseamnă un lucru extraordinar. Un lucru pe care poate că generația noastră nu a știut să îl facă la timp. Pentru noi, acești tineri, acești copii sunt un exemplu. de la care noi avem de învățat.

Elevii au propus ca, în prima zi de școală, în semn de protest față de toate neregulile din sistemul nostru de învățământ să se vină cu o banderolă neagră. Și, dacă veți observa, eu am venit cu banderola și declar oficial: sunt solidar cu Consiliul Național al Elevilor și cu protestul pe care l-au organizat și îi felicit pentru asta. Asta ne dorim să fim: o școală adaptată societății în care trăim, o școală care se uită la problemele din jur”, a spus Marcel Bartic, la ceremonia de deschidere a anului școlar de la Little London International Academy.

El și-a arătat solidaritatea și printr-o panglică neagră, pe care a purtat-o la manșetă în prima zi de școală.

La rândul său, fondatoarea Little London International Academy,, Luminița Macsim, a adăugat: ”Mă alătur colegului meu Marcel Bartic și da, cred și eu. Îmi pun speranța în voi și admir cu adevărat curajul pe care tinerii și elevii din ziua de astăzi îl au.”

Intervențiile celor doi pot fi urmărite aici, de la minutul 08:10.

Publicată de Little London International Academy pe Duminică, 8 septembrie 2019

CONTEXT

 

Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor la nivel național, îndeamnă toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020, anunță organizația, într-un comunicat de presă.

Astfel, în data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivității de deschidere a anului școlar în fiecare școală, CNE îi încurajează pe cei ale căror interese le reprezintă să se alăture protestului intitulat „Doliu pentru educație”.

Comunicatul CNE:

Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învățământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România. Ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională direct în școlile profesionale, contribuind în acest mod la consolidarea percepției conform căreia învățământul profesional reprezintă „groapa de gunoi” a sistemului, este motivul principal care ne scoate la protest în curtea școlii și ne îndeamnă să aprindem o lumânare la căpătâiul educației. La această măsură derizorie se adaugă și noua procedură de evaluare a lucrărilor de Bacalaureat, care nu vor mai fi trimise în alte județe spre corectare, aspect ce favorizează apariția cazurilor de fraudă și compromite veridicitatea rezultatelor obținute în urma evaluării. Pe lângă toate acestea, ne exprimăm, prin acest protest, mâhnirea față de actuala clasă politică, care conduce, prin acțiunile ei, la degradarea sistemului educațional, tratând educația drept o prioritate doar la nivel declarativ.

„Elevi, părinți, profesori – voi sunteți comunitatea școlară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese și orgolii personale și să apărăm educația. Alăturați-vă protestului „Doliu pentru educație”, iar luni, când pășiți pe poarta școlii, faceți-o cu o banderolă neagră pe braț. Este felul nostru de a spune: așa nu se mai poate.”, declară Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.