fbpx

Schi sau snowboard? Sau amândouă!

Photo 36307822 © Danny Raustadt | Dreamstime.com

„A sosit vacanța cu trenul din Franța!”. Dar nu vorbim de vacanța de vară, când ne bucurăm de o mulțime de activități și sporturi în aer liber, ci de vacanța de iarnă. Din cauza temperaturilor scăzute, suntem nevoiți să petrecem mai puțin timp în natură. Pe de altă parte, iarna ne oferă două sporturi magice – SCHI și SNOWBOARD!

La început și privind din afară, poate să pară o experiență anevoioasă, complexă,  cu multe urcușuri și coborâșuri, dar odată deprinse mișcarea și abilitatea de a lega viraje pe zăpadă totul va căpăta sens și vom fi vrăjiți de ușurința acestor sporturi de alunecare pe zăpadă .

SINGUR, CU UN PRIETEN SAU CU INSTRUCTOR AUTORIZAT?

O singură variantă dintre cele enumerate mai sus e câștigătoare, mai ales că te scapă de stres și îți scurtează și timpul de învățare. Răspunsul corect este un MONITOR.

Un MONITOR de schi va ști cum să îmbrace informația în așa fel încât mesajul să fie înțeles indiferent de vârstă învățăcelului. Pentru că sporturile de iarnă sunt practicate de regulă în vacanțe sau weekenduri prelungite, copiii vin pe modul DISTRACȚIE și atunci o ședință de schi se va desfășura după următori pași: SIGURANȚĂ – DISTRACȚIE – ÎNVĂȚARE. După o ședință de o oră sau două, rezultatele vor fi diferite de la copil la altul, unii sunt mai motrici, alți mai emotivi, alții mai receptivi. Nu vă așteptați ca un copil să „rupă” pârtiile după o ședință de o oră, două, este nevoie de un pic de răbdare.

ÎMBRĂCĂMINTE PENTRU SCHI/ SNOWBOARD

Fiind sporturi ce se desfășoară afară și de cele mai multe ori în condiții de temperatură sub 0°, vom avea nevoie de îmbrăcăminte adecvată, iar hainele trebuie să fie comode, călduroase și confortabile. Aceasta trebuie să fie, obligatoriu, în mai multe straturi, ca să te protejeze eficient de frig și umezeală.

Prin urmare, îmbrăcămintea de schi sau snowboard trebuie să conțină:

  • Stratul de bază: sunt hainele care vin direct pe piele și care trebuie să protejeze de transpirație sau de umezeala venită din exterior:
    • lenjerie termică compusă din bluză și pantaloni
    • șosete schi/ snowboard suficient de lungi să treacă peste nivelul clăparului sau al boots-ilor
  • Al doilea strat: este format de regulă dintr-o lenjerie termoactivă, care protejează de frig și care se poartă peste stratul de bază. Când este foarte cald, poți renunța la acest strat intermediar (*dar ține cont că la munte vremea se poate schimba brusc)
    • fleece, polar,  pulover/hanorac de lână
  • Al treilea și ultim strat, exterior: din material impermeabil (articole cu impermeabilitate si respirabilitate intre 10,000-20,000mm/g) ca să protejeze de frig, de vânt și de umezeală, mai ales la început, când probabil vei trage mai multe căzături pe pârtie. De asemenea, aceste haine trebuie să fie comode și rezistente la uzură și e preferabil să alegi culori intense, vii, ca să fii ușor de observat pe pârtie: combinezon, jachetă softshell + pantaloni, salopetă

Stratul protector este alcătuit din:

  • cască pentru a ne proteja capul în cazul unei căzături, trebuie să se așeze confortabil și să acopere fruntea pe jumătate
  • cagulă sau bandană (buff), după preferință, pentru a proteja față și gâtul de vânt și de frig
  • mănuși din material impermeabil pentru a evita să se ude și să înghețe mâinile
  • ochelarii de schi sunt opționali, dar recomandați

ECHIPAMENTUL DE SCHI și SNOWBOARD

SCHIURILE sau PLACA DE SNOWBOARD sunt cele mai importante elemente ale echipamentului și trebuie alese cu mare atenție, pentru că ar trebui să fie o investiție pe termen lung. Înainte să cumpărăm schiuri trebuie să ținem cont de nivelul de pregătire – începător, intermediar sau avansat – și de tipul de zăpadă pe care vom schia.  O altă variantă, până vom stăpâni unul dintre aceste sporturi, este să apelăm cu încredere la centrele de închiriere echipamente unde vom găsi asistență specializată pentru nivelul nostru.

Atunci când vorbim de copii, care sunt într-un proces de creștere de la sezon la altul, vă recomandăm să optați pentru un echipament buy back, astfel nu vom face gaură în bugetul de vacanță.

CLĂPARII (BOOTS) de schi sunt extrem de importanți, pentru că trebuie să-ți asigure confort și siguranță. Clăparii trebuie să fie aleși în funcție de modelul de schiuri și de nivelul tău de pregătire. Probabil va fi nevoie să probezi multe perechi până când vei găsi modelul ideal pentru tine, dar nu trebuie să te grăbești și să cumperi ceva care nu ți se potrivește. Ține cont că vei sta foarte multe ore cu clăparii în picioare, de aceea trebuie să te asiguri că nu te deranjează deloc.

BEȚELE de schi au o utilizare foarte largă și individuală. Criteriile principale pentru alegerea corectă sunt lungimea, materialele și scopul.

Pentru copiii începători bețele nu sunt necesare o perioadă lungă de timp. Copiii trebuie să învețe prima dată să controleze perfect schiurile. Bețele îi pot încurca la început, crescând riscul căzăturilor în timp ce schiază. Copiii fără bețe de schi se vor concentra mai mult la schiat și tehnică. Bețele sunt necesare doar atunci când copilul are probleme cu echilibrul, asta pentru că le dă mai multă încredere.

Lungimea minimă a bețelor este de la 70 cm, dar se pot găsi și bețe telescopice care se pot ajusta în funcție de înălțimea copilului. La alegerea bețelor de schi pentru copii în general sunt cam aceleași reguli ca și la cele pentru adulți.

BENEFICII ALE SPORTURILE DE IARNA SCHI SNOWBOARD

Pentru a înțelege cum beneficiază copiii de sporturile de iarnă vom trece prin dezvoltarea lor cognitivă și motrică:

stadiul preoperațional (3 – 6 ani) este caracteristic copilului de vârstă preșcolară, care încearcă să achiziționeze gândirea logică. Între timp, se folosește de gândirea simbolică și de limbaj pentru a cunoaște lumea înconjurătoare. Gândirea este egocentrică, cunoașterea fiind făcută din perspectivă proprie.

stadiul concret operațional (7 – 11 ani) – copilul înțelege și folosește operațiile logice în rezolvarea de probleme. În aceasta perioadă copilul își definește noțiunile de „număr”, „clasificare” și „conservare”. Gândirea devine reversibilă.

stadiul operațiilor formale (de la 12 ani) – copilul începe să abstractizeze, adolescentul operează mental asupra unor probleme ipotetice. Apare gândirea științifică.

Astfel, un copil, alături de un instructor, va deprinde prin schi și/sau snowboard independență, inițiativă și atenție distributivă respectând  regulile impuse în practicarea acestui sport.

Schiatul dezvoltă musculatura și îi permite copilului să petreacă timp liber de calitate în aer proaspăt de munte.

Un alt beneficiu în practicarea sporturilor de iarna de la vârste fragede (4 – 6 ani) este că acest sport îi sporește încrederea în forțele proprii.

Dacă am reușit să vă fac măcar curioși despre sporturile de iarnă, vă aștept la Poiana Brașov unde putem încerca împreună!

Ruxandra JIGA

Pentru mai multe detalii legate de cum ne alegem corespunzător echipamentul de schi, conduita pe pârtie si multe alte vă rugăm să consultați canalul de Youtube al Salvamont Poiana Brașov:

 

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photography-united-states-extreme-winter-cold-snow-trio-skiers-snowboarders-ride-ski-hill-chair-lift-sunrise-ski-resort-image36307822


 

Află cum alegi artele marțiale pentru copilul tău:

Ce artă marțială să aleg pentru copilul meu?

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.