fbpx

Ce artă marțială să aleg pentru copilul meu?

artă marțială de Răzvan MĂTĂȘEL

Cei care mă cunosc știu că iubesc artele marțiale și că am cochetat și cu cele tradiționale, dar și cu cele moderne. Am practicat și am distincții/centuri în unele dintre ele. M-am antrenat în mai multe stiluri încercând să le înțeleg filosofia, dar căutând și eficiență.

Am început în orașul meu natal în singura sală de arte marțiale de acolo. Și am făcut primii pași în acest univers fascinant practicând Qwan Ki Do și, astfel, m-am apropiat de spiritul de lupta vietnamez. În București am continuat cu Karate Shotokan sportiv și m-am apropiat de cultură japoneză. M-am antrenat apoi în Sanshou, partea competițională a wushului chinezesc. Atras de Asia, am combinat călătoriile acolo cu antrenamente cu profesori locali. Am făcut asta în Thailanda practicând Muay Thai, dar și în Cambodgia practicând Bokator. Iubesc lupta în picioare, dar am încercat să înțeleg lupta la sol și am practicat Brazilian Ju Jitsu. Am avut norocul să întâlnesc super antrenori și mi-am făcut prieteni adevărați în sălile de arte marțiale. Pe mine m-au ajutat extrem de mult artele marțiale în viață. Copil fiind m-au ajutat să învăț să trăiesc cu un astm chinuitor. Adult fiind m-au ajutat să trec prin niște perioade critice ale vieții. M-au învățat când să nu fac pasul înapoi, când să mă apar și să ripostez sau când să eschivez.

                                                                    Răzvan MĂTĂȘEL (arhivă personală)

Sunt foarte mulți impostori în lumea artelor marțiale pentru copii și unii au transformat predarea artelor marțiale într-o mașînărie de făcut bani. Rețelele sociale sunt invadate de maeștri de Aikido sau Krav Maga care îți vând promisiuni false. Și este trist când victime sunt niște copii. Riscul este destul de mare în afară de cel de a pierde inutil timp din viață unui micuț. Practicarea unor arte marțiale care funcționează doar într-un univers paralel îți poate crea mitul unei aparențe invincibilitati și acest lucru poate fi extrem de nociv pentru un copil. Știți cu toții bancul in care băiețelul care l-a bătut pe Ionel nu știa că el știe karate. Pentru că sunt cunoscut că un iubitor și un promotor al artelor marțiale, sunt mereu întrebat despre ce artă marțială ar trebui să practice copiii. Las aici câteva gânduri care va pot fi de ajutor. În primul rând, aș spune că depinde foarte mult de copil, dar sunt sunt mai multe lucruri la care să te uiți când alegi o artă marțială pentru copilul tău. Deși pare o decizie banală, este extrem de importantă. Ideal ar fi să combini partea de filozofie orientală cu partea de eficiență. Din păcate nu prea găsești această combinație, așa că trebuie să alegi.

De ce să ții cont?

Dacă va dorinți să știe să se apere în situații reale, nu va funcționa cu vreo metodă tradițională.

Îmi pare rău să spun acest lucru oricât sunt de îndrăgostit de poveștile cu arte marțiale tradiționale. Câteva luni de antrenament serios de box, kick box sau muay thai compensează ani de zile de Shotokan sau Aikido. De aceea, un copil care a trecut prin bullying trebuie să meargă către o sala unde să învețe „real stuff”. Nu va speriați că este prea dur și că există riscul de lovituri în cap. Un antrenor care lucrează cu un copil știe cum să gestioneze partea de contact. Dar până acolo există saci, palmare, tehnică la mănuși. Și dacă credeți că va deveni mai agresiv, veți vedea că mecanismul este exact invers. Agresivitatea se consumă în față sacului.

Dacă va doriți doar să facă mișcare și să înțeleagă principiile filosofice ale unei arte marțiale, puteți opta pentru o artă tradițională.

Dar trebuie să va asumați că nu va funcționa dacă va avea nevoie de acel antrenament într-o situație reală. Dar veți avea un copil cu valorile corecte. Și dacă antrenorul este serios veți avea și un copil cu o condiție fizică și cu o mobilitate decente. Sunt arte marțiale foarte bine marketizate și Aikidoul, WinChunul și Krav Maga sunt printre ele. Pierdeți timpul aiurea. Maxim în Aikido pot învață școală căderii, dar această școală o pot învață în orice stil de grapling. Dacă alegeți arte marțiale tradiționale va recomand Wushu Kung Fu sau Karate.

Brazilian Ju Jitsu este un stil foarte bine marketizat, dar este și foarte eficient. Eu personal îl găsesc extrem de util dacă se ajunge la sol. Pe stradă este greu să mai întâlnești o situație de 1 la 1 și, dacă nu știi să lupți în picioare și să o faci efficient, riști foarte mult. Aș recomandă BJJ-ul pentru copii întrucât li se potrivește foarte mult. Ei intuitiv se iau în brațe și se “trantesc”. Dar la un moment dat duceți copilul să învețe și lupta în picioare, striking.

Chiar dacă nu mai stau așa de bine la comunicare, nici judo-ul și nici luptele nu sunt de ignorat. Până la urmă, Făt Frumos și zmeii se luptau în “lupta dreapta”, iar trânta este artă noastră marțială tradițională.

Nu recomand unui copil să înceapă cu antrenamente de MMA (Mixed Marțial Arts), deși acolo trebuie să ajungă dacă vrea eficientă. Un copil nu poate face și striking și clinch și grapling și să și învețe ceva din fiecare. MMA-ul este un mod de viață și necesită mult timp și sacrificii.

Poate mai important decât stilul de artă marțială este antrenorul. Trebuie să fie un om pasionat și echilibrat, care să știe să lucreze cu micuții. Și cum ar fi dacă începeți și dumneavoastră cu micuții? Câteva runde de lovit sacul fac minuni împotriva stresului, iar să te joci cu micuțul tău la mănuși chiar poate fi super fun.

Succes!


Răzvan MĂTĂȘEL

Razvan MĂTĂȘEL

Tatal a doua superbe fetite: Smaranda si Ozana
Strateg in comunicare
Cadru didactic asociat si doctorand la SNSPA
Fost olimpic la matematica
Practicant de arte martiale


Citește și 

Ce legătură este între activitatea fizică a copiilor și învățare – dr. Laura Cupșa

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.