fbpx

România, anul 2019. Unii copii încă mai merg la școală îngrămădiți în căruță

sursă foto: Florina Fabian

O fotografie în care mai mulți copii sunt transportați către școală îngrămădiți într-o căruță a devenit virală pe Facebook. Instantaneul a fost surprins de Florina Fabian, reprezentantă a Federației Tinerilor din Bacău.

”#romaniasecolului21…ora 07:30am, ceață, 3 grade și o căruță care transportă copiii la școală. Unul dintre motivele pentru care votul meu a fost NUL, stați liniștiti, la fel de stagnați vom fi și peste 5 ani…

P.S Ca să nu fim așa negativi de dimineață, copii mi-au zâmbit și au zis că e ca o aventură pt ei😉. În rest, să fim sănătoși. — in Romania”, a scris utilizatoarea de Facebook.

Porivit acesteia, fotografia a fost făcută în zona Odobești.

Problema transportului școlar pentru elevi a fost în mai multe rânduri semnalată de organizațiile care îi reprezintă pe aceștia. În luna iulie, Federația Elevilor din România i-a solicitat Guvernului să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal. Elevii din mediul rural din România sunt nevoiți să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele și nu opresc în unele localități, afirma FER, într-un comunicat de presă. 

”Atragem atenția asupra faptului că, în urma OUG 51/2019, transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile președinților de consilii județene, sub motivația că bugetul nu le permite să susțină serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie, aspecte puse în vederea Guvernului chiar și de către Consiliul Concurenței prin punctul de vedere emis.

Pe această cale, FER solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile”, a mai precizat FER în comunicatul citat.