fbpx

Profesorul de un milion de dolari: luptă împotriva căsătoriilor cu fete minore și pentru educația acestora

Ranjitsinh Disale, un profesor din India care luptă împotriva căsătoriilor cu fete minore, a primit un premiu de un milion de dolari. Povestea lui a fost spusă de NPR, postul public de radio din Statele Unite.

În 2010, profesorul indian Ranjitsinh Disale a auzit că una dintre elevele sale adolescente urma să se căsătorească cu un bărbat de 30 de ani.

„M-am dus direct la casa fetei și i-am spus tatălui ei:„ Nu poți face asta ”, spune Disale, în vârstă de 32 de ani, care în prezent predă elevilor de clasa a III-a și a IV-a la o școală guvernamentală din Paritewadi, un mic sat din vestul Indiei.

Dat fiind că tatăl fetei nu a fost de acord cu el, Disale a sunat la poliție deoarece căsătoria unui minor este ilegală în India. În cele din urmă, nunta a fost anulată.

Acțiuni de acest gen l-au ajutat pe Disale să câștige titlul de „profesor excepțional” și un premiu valoros din punct de vedere financiar.

În decembrie, Disale a câștigat Premiul Global Teacher de 1 milion de dolari, un premiu anual sponsorizat de Fundația Varkey, o organizație non-profit din Marea Britanie care lucrează pentru a îmbunătăți accesul la educație pentru copiii defavorizați și de UNESCO, agenția ONU pentru educație, știință și cultură. A fost unul dintre cei peste 12.000 de profesori din peste 140 de țări nominalizați la premiu.

Organizațiile îl laudă pe Disale pentru că a reușit să depășească limitele profesiei sale. De-a lungul anilor, el a învățat o nouă limbă, a inventat modalități de a ajuta elevii să studieze cu ajutorul tehnologiei și chiar a suportat atacuri – totul pentru a se asigura că elevii săi, în special fetele, pot continua să învețe.

„Disale a transformat șansele în viață ale fetelor tinere”, a afirmat Fundația Varkey într-un comunicat. „Impactul intervențiilor a fost extraordinar: acum nu există căsătorii cu mirese minore în sat. În schimb, participarea fetelor la școală a ajuns la 100%”.

Disale a fost declarat câștigător la o ceremonie virtuală difuzată de la Londra. Când actorul și comediantul britanic Stephen Fry și-a anunțat numele, Disale, acasă în India, a țipat de emoție și și-a îmbrățișat părinții bucuroși așezați lângă el. Au urmat mesaje de felicitare provenite de la politicieni, printre care fostul prim-ministru britanic Gordon Brown, vedeta de la Bollywood, Amitabh Bachchan, și chiar Dalai Lama.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *