Premieră la Cluj: Elevii vor putea raporta siguranța rutieră din jurul școlilor printr-o aplicație

sursa foto: pexels.com

Elevii vor putea raporta siguranța rutieră din jurul școlilor printr-o aplicație, după ce un proiect inovator, intitulat „Drumuri Sigure spre Școală”, a fost lansat luni la Cluj-Napoca. Inițiativa pilot, dedicată reducerii riscurilor de accidente rutiere din proximitatea unităților de învățământ, vizează identificarea și soluționarea punctelor vulnerabile pentru elevi.

Proiectul presupune crearea de hărți care să evidențieze zonele din jurul școlilor unde copiii nu se simt în siguranță. Această abordare este esențială, având în vedere frecvența ridicată a accidentelor din aceste perimetre, multe dintre victime fiind copii, relatează Cluj24.

Finanțat de Fundația FIA (Fédération Internationale de l’Automobile), proiectul face parte din programul „Comunitate pentru Siguranță Cluj” și este aliniat Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030. Printre obiectivele sale se numără implementarea programului „Școală Sigură” în 10 unități de învățământ pilot.

Conform Marinelei Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj, activitățile din cadrul proiectului vor include o cercetare participativă amplă, activități practice pentru elevi și elaborarea unui ghid de bune practici. Acest ghid va conține recomandări de politici publice, bazate pe date colectate de la elevi, părinți și profesori. Printre metodele utilizate se numără interviurile, tururile ghidate organizate de copii, fotografierea zonelor periculoase și crearea de hărți ale punctelor nesigure din proximitatea școlilor.

Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai va introduce, în premieră pentru Cluj-Napoca, aplicația Youth Engagement App. Aceasta permite elevilor să raporteze în timp real condițiile de siguranță rutieră din jurul școlilor.

„Numărul mare de accidente rutiere care implică copii, cea mai vulnerabilă categorie de participanți la trafic, și traficul intens din proximitatea unităților de învățământ impun o atenție sporită nu doar infrastructurii rutiere, ci și proiectelor educaționale privind siguranța rutieră. Este vital ca aceste proiecte să fie atractive pentru elevi, transformându-i în vectori activi ai schimbării în comunitate”, subliniază Marinela Marc, potrivit Cluj24.

Ea și-a exprimat convingerea că acest proiect pilot va avea un impact semnificativ și va putea fi extins la nivelul întregii comunități clujene, devenind un model de bune practici pentru întreaga țară.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.