fbpx

POLITIZARE ȘI CORUPȚIE ÎN EDUCAȚIE. Fosta șefă a ISJ Arad, printre cei reținuți de DNA în dosarul ”Șpăgi la PSD”

Anca Stoenescu, fosta șefă a ISJ Arad, se numără printre cele opt persoane reținute pentru 24 de ore de procurorii DNA în dosarul care vizează șpăgi pentru Partidul Social Democrat. Potrivit unei decizii luate azi de instanță, cei opt vor fi cercetați în stare de libertate. Decizia nu este, însă, definitivă.

Anca Stoenescu a condus Inspectoratul Școlar Județean Arad până la data de 12 noiembrie 2019.

Cei opt sunt Cristian Ispravnic – consilier județean PSD Arad și șeful DRDP Timișoara, Elisabeta Miuțescu – arădeancă angajată la DRDP Timișoara, Mirel Pascu – angajat DRDP Timișoara, Cristian Dima – angajat DRDP Timișoara, Mircea Lucaciu – membru PSD Arad și angajat DRDP Timișoara, Alin Băețan – angajat DRDP Timișoara, Cristian Horgea – soțul fostului prefect de Arad, Florentina Horogea și Anca Stoenescu – membru PSD Arad și fost inspector școlar general la ISJ Arad. Audiați au fost și parlamentarii arădeni din partea PSD, Florin Tripa, Dorel Căprar și Ioan Chisăliță.

Potrivit postului de televiziune Digi 24, procurorii DNA susțin că, pe parcursul investigațiilor desfășurate în ultimele luni în acest dosar, Dorel Căprar ar fi pus la punct un mecanism de strângere a unor sume importante pentru filiala județeană a PSD pe care o conducea și că le-ar fi cerut șefilor din Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara să colecteze de la persoanele interesate să obțină funcții în aceste instituții sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru a li se asigura câștigarea posturilor respective. De asemenea, le-ar fi solicitat să plătească tot direct la casieria de partid un fel de taxă lunară pentru a-și asigura menținerea în funcție. Era vorba inclusiv despre funcții de conducere.

Cine este Anca Stoenescu

Fosta șefă a ISJ Arad, Anca Stoenescu,  s-a făcut remarcată prin faptul că, în luna mai, a cerut anchetă pentru participarea elevilor la protestul împotriva Vioricăi Dăncilă este unul dintre membrii marcanți ai partidului, în filiala respectivă. Presa locală arădeană a relatat despre ascensiunea politică a Ancăi Stoenescu, cu ocazia numirii sale la inspectorat.

Un alt incident în care aceasta a fost implicată a fost legat de faptul că un eveniment cu tema ”Literatură și civism”, la care au participat și elevii olimpici la informatică, a trebuit să își schimbe locul de desfășurare. Programat să aibă loc în luna mai, la Palatul Cultural din Arad, evenimentul a fost suspendat și mutat, ulterior, la un hotel din oraș.

Organizatorii au indicat drept vinovat principal pentru această situație Inspectoratul Școlar Județean, condus de Anca Stoenescu. 

Citește și

Cât de politizată este Educația românească: Jumătate dintre șefii ISJ-urilor sunt activiști de partid