fbpx

VeDemJust cere Legea Gino, prin care adolescenții vor fi instruiți în legătură cu drepturile și obligațiile lor legale

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului VeDemJust cere „Legea Gino”: odată cu primirea primei cărți de identitate, minorii vor fi instruiți intensiv de organele legii cu privire la drepturile și obligațiile specifice vârstei de 14-18 ani.

Comunicatul de presă, integral:

Gino este un copil care tocmai a împlinit vârsta de 14 ani. El a primit cartea de identitate. Odată cu ea, tatăl lui, Cristi, s-a gândit să îl informeze cu privire la schimbările din viața lui. Cristi tocmai a intrat în posesia Ghidului practic de educație juridică al asociației VeDem Just. L-au citit împreună și iată ce au descoperit: de la 14 și până la 35 de ani Gino este „tânăr”; începând cu această vârstă și până devine major el poate semna singur documente, iar părinții trebuie doar să îl asiste; Gino poate obține pașaport pe numele său; el își poate încasa singur alocația dacă un părinte este de acord; de abia de acum Gino poate circula cu bicicleta pe drumul public și poate fi pasager pe o motocicletă; el poate participa singur la marile festivaluri sau la emisiuni radio/tv, dacă are acordul în scris al părintelui; în cazul în care va săvârși o infracțiune, Gino va fi sancționat de un judecător, iar în cazul în care va comite o contravenție, Gino va putea fi amendat de un polițist; de acum Gino poate primi singur o citație emisă pe numele său; când este audiat ca martor el trebuie să depună jurământul ori declarația solemnă că va spune adevărul și nu mai este nevoie de prezența părintelui/tutorelui.

 

Gino a văzut în Ghid multe alte lucruri pe care le poate face sau care nu sunt permise de lege la împlinirea vârstei de 15 ani (vârsta consimțământului intim, angajare în câmpul muncii cu acordul părinților), apoi de 16 ani (deschiderea unui cont de email sau a unuia de WhatsApp, cumpărarea unui animal de companie, schimbarea religiei, conducerea unui scuter sau ATV în baza unui permis, solicitarea unei intervenții medicale intime), apoi de 18 ani (când devine major). Gino și Cristi s-au gândit că astfel de informații ar trebui să fie la dispoziția tuturor copiilor, cel mai târziu atunci când împlinesc 14 ani. De aceea, au propus asociației VeDem Just să susțină în acest sens o inițiativă legislativă.

 

Așadar, VeDem Just propune parlamentarilor să inițieze, să dezbată și să adopte „Legea Gino”: atunci când împlinesc vârsta de 14 ani, minorii vor urma o sesiune de instruire la sediul Poliției în raza căreia își au domiciliul/reședința. După calculele noastre, pentru fiecare oraș mic sau secție de poliție din orașele mari sunt maxim 25 de copii care împlinesc vârsta de 14 ani în fiecare săptămână. Instruirea se va ține în fiecare zi de vineri, timp de 2-3 ore. Instruirea va fi făcută de un specialist în drept (polițist, magistrat, profesor etc) și va consta în filmulețe instructive, prezentări, întrebări și răspunsuri. Ea va privi mai ales responsabilitățile minorilor, procedurile aplicabile, organele legii competente, sistemele de alertă în caz de violență domestică, abuz sexual, cyberbullying și pornrevenge, răpire și alte subiecte practice stabilite prin ordin comun de ministrul justiției și ministrul afacerilor interne. La sfârșitul instruirii fiecare minor va primi un „certificat de cetățean responsabil”. Cu acesta minorul se va prezenta la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor și va ridica cartea de identitate. De acum poate păși informat în viață și încrezător în organele legii. La fel ca Gino.

 

Lucian Checheriță,

Președinte Asociația VeDem Just

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.