Digi 24: ISJ Arad cere explicații despre participarea elevilor la protestele împotriva premierului Dăncilă

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad cere explicaţii conducerii Liceului Atanasie Marinescu din Lipova, de unde mai mulţi elevi au plecat de la cursuri, vineri, pentru a participa la un protest anti-PSD în faţa Primăriei Lipova, în timpul vizitei premierului Viorica Dăncilă, anunță postul de televiziune Digi 24.

Până acum, niciun inspectorat școlar județean nu a cerut verificarea participării elevilor la evenimente politice. Chiar în urmă cu o zi, mai mulți copii de vârstă școlară au fost prezenți la mitingul pro-PSD organizat la Iași. Unii dintre ei au fosy chiar pe scenă, în spatele liderului de partid, Liviu Dragnea.

Potrivit sursei citate, inspectorul şcolar general, Anca Stoenescu, a declarat, pentru Agerpres, că a cerut o „notă de relaţie” directorului şcolii, Lucian Donţu, în condiţiile în care au fost elevi de la Liceul Atanasie Marinescu Lipova care au participat la protest în timpul programului şcolar.

Am cerut o notă de relaţie de la directorul unităţii de învăţământ, pentru că au fost identificaţi elevi în faţa Primăriei la o acţiune ce nu avea legătură cu programul şcolar”, a declarat Stoenescu.

O cercetare internă a fost începută şi la nivelul liceului, urmând să se stabilească dacă elevii au fost duşi la protest de un profesor.

Conform inspectorului şcolar general, în cazul în care se va dovedi că un profesor a fost implicat, ISJ va lua măsuri.

Ce spune legea

Statutul Elevului, document cu caracter de act normativ, aprobat prin ordin de ministru, conține, însă, prevederi care fac participarea elevilor la proteste perfect legală. La articolul 10, alineatul b, documentul legitimează ”dreptul la protest, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, fără perturbarea orelor de curs.”