fbpx

MEN, probleme?

de Adda Barbu

Un studiu făcut la nivel european printre tinerii între 15 și 24 de ani, care reflectă nevoile acestei generații din punctul lor de vedere m-a luat prin surprindere. Adică, nu doar surprindere. Am fost de-a dreptul nepregătită pentru informația ce aveam să o citesc. Întrebarea a fost: ” Care ar trebui să fie principala prioritate a Comunitățîi Europene?” Ehhh, o întrebare generală, care a generat în majoritatea țărilor din centru și vest același răspuns: să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Știți voi: din alea cu poluare, cu reciclare, cu hai să salvam Planeta Albastră că e singura noastră casă.

 

În cealaltă parte a Europei s-a schimbat macazul. Tinerii au avut răspunsuri care oglindesc nevoile speciale ale țărilor de proveniență. Grecia și (surpriză) Lituania spun că prioritară ar fi combaterea sărăciei și inegalităților. Pe greci îi înțeleg, că asta trăiesc zilele astea. Cipru și Slovenia cred că importantă e crearea unor noi locuri de muncă. Letonia și Ungaria se focusează pe îmbunătățirea sistemului medical. Și…..în sunet de tobe…..românii și bulgarii, plus jumătate din englezi au răspuns: Educația ar trebui să fie prioritatea Europei.

 

Am sucit răspunsurile lor pe toate părțile și nu știu dacă am înțeles bine. Folosind un simplu raționament logic, asta mi-a dat că rezultat. Dacă grecii vor să scape de sărăcie, ciprioții vor locuri de muncă iar ungurii vor spitale mai bune, înseamnă că asta văd ei că lipsește în țara lor. Rezultă că tinerii români cred că sistemul nostru de învățământ are nevoie de resuscitare?

 

Și dacă e așa, trebuie să spun că mi-e ciuda. Mi-e ciuda că generația tânăra din Balcani, în loc să fie lipsită de grijă zilei de mâine sau frustrările legate de sistemele sociale din țările lor, și să pună accent pe ceea ce ne privește în mod direct pe toți omuleții de pe planetă, ei trebuie să facă un efort suplimentar să iasă la lumina.

 

Bucata noastră de continent e acoperită de betoane și tinerele plante trebuie să spargă betonul că să crească, pe când plantele de pe bucata vestică stau frumos în jardiniere. Ce voiam să zic? MEN, crezi că studiul ăsta este relevant pentru ține? Crezi că ai nevoie de un defibrilator? Ce zici, tinerii români merită să aibă mintea lipsită de griji legate de sistem?