fbpx

Gheorghiţă: Scenariul catastrofal – apariția unei tulpini care să ocolească răspunsul imunitar dobândit prin vaccinare sau boală

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, spune că, în evoluția Covid-19, există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire: apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar.

„Nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a arătat, duminică seara, la Digi24, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID din România.

Medicul militar a avertizat că există un mare risc și un pericol, care ar fi o adevărată catastrofă, dacă virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească intens în Europa: apariția unei mutații care să reușească să ocolească răspunsul imun al organismului, indiferent că acesta ar veni din vaccinare sau din trecerea prin boală. În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, „ar însemna să luăm totul de la capăt”.

”Dacă ne uităm că la nivelul regiunii europene sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei, iar OMS estimează că până la sfârşitul lui februarie, în situaţia actuală, în evoluţia actuală, am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

El a spus că atunci când este necesară protejarea comunității, trebuie luate anumite măsuri, chiar dacă la nivel individual poate să existe sentimentul că anumite libertăți sunt încălcate.

„Cu siguranță această decizie este de natură politică”, a spus Valeriu Gheorghiță, referindu-se la legea pentru certificatul verde, blocată în prezent în Parlament. „Mi-aș dori să existe dezbateri serioase și să se ajungă într-un final la un consens, încât să se implementeze cât mai repede. Trebuie să înțelegem că noi suntem parte a țărilor europene, facem parte din țările membre UE, că infecția cu SARS-CoV-2 este infecție transmisibilă, contagioasă și nu se limitează la teritoriul unei țări și Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate țările binePractic, nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *