fbpx

Dicționarul Merriam-Webster schimbă definiția cuvântului ”rasism”, la sugestia unei tinere

Prestigiosul dicționar american Merriam-Webster schimbă definiția cuvântului ”rasism” după ce a primit un e-mail de la o tânără femeie de culoare, anunță BBC.
Kennedy Mitchum, recent absolventă a Universității Drake din Iowa, a sugerat că definiția ar trebui să includă o referire la opresiunea sistemică.
Un editor a răspuns e-mailului, acceptând ulterior să actualizeze definiția.
Decizia vine pe fondul protestelor internaționale anti-rasism după moartea lui George Floyd în Minneapolis. Floyd a murit după ce un ofițer de poliție alb i-a ținut un genunchi pe gât timp de aproape nouă minute.
Kennedy Mitchum spune că a întâlnit oameni care aduceau ca argument dicționarul, pentru a demonstra că nu erau rasisti din cauza sentimentelor față de oamenii de culoare. Ea a simțit că definiția trebuie să redea probleme mai largi de inegalitate rasială în societate.

Definiția actuală a rasismului, conform Merriam-Webster:
O credință că rasa este determinantul principal al trăsăturilor și capacităților umane și că diferențele rasiale produc o superioritate inerentă a unei anumite rase)
O doctrină sau un program politic bazat pe asumarea rasismului și conceput să-i execute principiile,
b) un sistem politic sau social bazat pe rasism/prejudecăți rasiale sau discriminare
Tânăra Mitchum a declarat BBC că a cunoscut pentru prima dată deficiențele definiției actuale în urmă cu aproximativ patru ani.„Vorbeam pe rețelele de socializare despre rasism și despre lucrurile pe care le experimentam în propria școală și în propriul meu colegiu”, a spus ea. “Au fost multe lucruri rasiste, dar nu a fost la fel de flagrant”.
Mitchum spune că definiția dicționarului a fost folosită de oamenii care încercau să-i spună că greșește.
Oamenii copiau și lipeau definiția din Merriam-Webster pe pagina de socializare, în încercarea de a demonstra că rasismul ar putea exista doar dacă crezi că rasa ta este superioară altuia.”Ei spuneau: ‘Ești la școală [universitate], deci ce vrei să spui? De asemenea, ai privilegii. Am spus că nu este vorba despre asta, este vorba despre obstacolele pe care a trebuit să le depășesc din cauza culorii pe care o are pielea mea și a sistemelor care funcționează.”