fbpx

9 august 1776: Se naște Contele Avogadro

Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto (n. 9 august 1776, Torino – d. 9 iulie1856, Torino) a fost un fizician și chimist italian, care a revoluționat știința prin descoperirile sale. El a emis așa numita „ipoteză moleculară”, potrivit căreia două volume egale din orice gaze, aflate la aceeași presiune și temperatură, conțin același număr de molecule.
Numărul lui Avogadro, cunoscut și sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,022×1023mol−1 și reprezintă numărul de molecule conținut într-un mol de substanță.

Până la vârsta de 30 de ani, a făcut studii juridice, după care s-a interesat de domeniul științific. Între 1809 și 1819 a fost profesor de fizică și matematică la Colegiul Regal din Vercelli. În anul 1820 a fost înființată prima catedră de fizică și matematică din Italia, la universitatea din Torino. Amedeo Avogadro a fost numit șeful acestei catedre, unde a predat, cu întreruperi, până în 1850.

A fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene „dei XL” (a celor 40). Și-a orientat cercetările spre problemele cele mai importante din fizică și chimie.

Fizicianul francez Jean Perrin a propus în 1909 numirea constantei în onoarea lui Avogadro. Perrin a primit în 1926 Premiul Nobel pentru Fizică, în mare parte pentru munca sa de determinare a constantei lui Avogadro prin mai multe metode diferite.

Valoarea constantei lui Avogadro a fost pentru prima oară indicată de Johann Josef Loschmidt, care în 1865 a estimat diametrul mediu al moleculelor din aer printr-o metodă care este echivalentă cu calcularea numărului de particule dintr-un volum dat de gaz. Această din urmă valoare, numărul de densitate {\displaystyle n_{0}} de particule într-un gaz ideal, este acum numită constanta Loschmidt în onoarea lui, și este legată de constanta lui Avogadro, NA, prin relația

{\displaystyle n_{0}={\frac {p_{0}N_{\rm {A}}}{RT_{0}}}}

unde p0 este presiunea, R este constanta gazului ideal și T0 este temperatura absolută⁠(d). Legătura cu Loschmidt este sursa simbolului L folosit uneori pentru constanta lui Avogadro, și în literatura de specialitate de limba germană ambele constante pot purta același nume, distingându-se numai prin unitatea de măsură.

Sursă informații: wikipedia.

Citește și:

8 august 2007: Prima învățătoare zboară în spațiu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.