fbpx

10 august 1897: Felix Hoffmann creează aspirina

Motivul pentru care doctorul Felix Hoffman a inventat aspirina a fost unul foarte personal: el căuta un medicament mai bun care să-l ajute pe tatăl său să gestioneze mai bine durerile provocate de artrita reumatică. La vremea respectivă, analgezicul cel mai folosit era o altă formă de acid acetilsalicilic, derivat din plante de chimistul francez. Charles Frédéric  Gerhardt. Acesta, însă, era o substanță cu grad scăzut de puritate și compoziție instabilă și provoca, uneori, efecte adverse grave, precum sângerări stomacale.

În 1897, Hoffmann a reușit, însă să creeze o formă superioară de acid salicilic, cu o compoziție mult mai stabilă și cu un grad ridicat de puritate. Notele sale de laborator, considerate ”certificatul de naștere” al aspirinei, arătau că aceasta era ”un produs cu gust acrișor, fără efect coroziv.”

aspirină

Reclamă la aspirină în New York Times

Compania Bayer a fost cea care, în 1899, a denumit acest medicament ”Aspirină” și a început să îl vândă în multe țări din întreaga lume.

Citește și

9 august 1776: Se naște Contele Avogadro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.