fbpx

Cîțu le-a spus sindicatelor că există bani pentru revendicările lor. La Guvern, niciun rezultat concret

Potrivit relatării făcute de FSLI, la întâlnirile de astăzi sindicatele din Educație au primit mesaje diferite de la Florin Cîțu, liderul PNL, față de cele de la Guvern, unde s-au văzut cu premierul Nicolae Ciucă și alți miniștri. În timp ce Cîțu ar fi dat asigurări că există bani pentru revendicările salariale. la întrevederea cu membrii Executivului nu au obținut un rezultat concret.

Ce spune FSLI:

▶️ În cursul zilei de astăzi, au avut loc o serie de întruniri și ședințe, la nivelul Guvernului și al Senatului României, în cadrul cărora s-au pus în discuție probleme vizând sistemul de învățământ și salariații acestuia. Astfel:
✅ I. Începând cu ora 11:00, la sediul Senatului, domnul Florin Cîțu, președintele PNL, s-a întâlnit cu reprezentanții federațiilor sindicale, pentru a-i asigura că nu se opune semnării unui Acord între Guvernul României și federațiile sindicale reprezentative, în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă salariații din sistem.
Domnul Florin Cîțu a afirmat că, din informațiile sale, există sume disponibile la Ministerul Finanțelor și, atât timp cât există bani, nu vede un impediment pentru rezolvarea solicitărilor federațiilor din învățământ.
La întâlnire, federațiile sindicale au fost reprezentate de:
F.S.L.I. – domnul președinte Simion Hancescu și domnul prim-vicepreședinte George Purcaru;
F.S.E. „SPIRU HARET” – domnul secretar general Ionel Barbu;
F.N.S. „ALMA MATER” – domnul președinte Anton Hadăr și domnul secretar general Mihai Buțu.
✅ II. Începând cu ora 12:00, la sediul Guvernului, a avut loc întâlnirea reprezentanților sindicali cu domnul Prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, domnul ministru al Educației Sorin-Mihai Cîmpeanu, domnul ministru Marius Budăi, domnul ministru Adrian Câciu, domnul secretar de stat Gigel Paraschiv și domnul director general Mihai Păunică.
▶️ Federațiile sindicale au fost prezente în aceeași formulă.
Au fost abordate punctele din proiectul de Acord, accentul fiind pus de reprezentanții sindicali pe aplicarea Anexei nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 și pe rezolvarea problemelor privind salarizarea personalului nedidactic (reglementată în Anexa VIII la lege, privind funcțiile comune din sectorul bugetar). Deși discuțiile au durat aproape patru ore, nu s-a ajuns la niciun rezultat concret în privința aplicării Legii-cadru nr. 153/2017 în perioada imediat următoare.
Celelalte propuneri ale federațiilor sindicale (ordonanța privind măsurile reparatorii, plata orelor suplimentare, achitarea tranșelor din hotărârile judecătorești, creșterea coeficienților de ierarhizare în noua lege privind salarizarea, suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice etc.) au fost agreate.
Negocierile vor continua în perioada imediat următoare.
✅ III. De asemenea, începând cu ora 10.00, s-au desfășurat, pe rând, la Senat, ședințele Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisiei pentru învățământ, tineret și sport și Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, pe a căror ordine de zi s-a aflat Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, înregistrat la Senatul României sub nr. L.548/2021.
▶️ F.S.L.I. a fost reprezentată de doamna secretar general Cornelia Popa-Stavri, iar F.S.E. „SPIRU HARET” de doamna consilier juridic Ioana Voicu.
De precizat că, încă din cursul zilei de ieri, federațiile sindicale au transmis un set de amendamente președinților celor trei comisii, dar și unor senatori membri ai acestora; alineatele noi propuse de federațiile sindicale reglementează:
❗️ 1. majorarea salariilor personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I cap. I – II la Legea-cadru nr. 153/2017 la nivelul salariilor prevăzute de lege pentru anul 2022;
❗️ 2. calculul majorărilor/creşterilor salariale prevăzute la art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 și la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 şi art. 8 din anexa nr. I capitolul I litera B la lege [control financiar preventiv, învățământ special, gradație de merit, predare simultană și dirigenție], la salariul de bază deținut/aflat în plată
❗️ 3. plata, pentru personalul din învățământ, a sporurilor pentru condiții de muncă;
❗️ 4. plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic din învățământ.
La nivelul Comisiei pentru muncă și protecție socială s-a decis ca toate amendamentele pe textul Legii să fie lăsate pentru a fi analizate împreună cu Comisia pentru buget, finanțe etc., având în vedere că, oricum, cele două comisii trebuie să elaboreze Raportul asupra proiectului.
▶️ În cadrul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport, reprezentanții sindicali au avut cuvântul în susținerea amendamentelor; acestea au fost însușite în unanimitate de membrii Comisiei, care a dat astfel aviz favorabil, cu toate amendamentele admise.
▶️ Însă, în Comisia de buget, deși amendamentele au fost susținute atât de către unii dintre senatorii prezenți, cât și de către reprezentanții sindicali, s-a pus problema insuficienței fondurilor, a deficitului bugetar etc.; discuțiile au fost amânate pentru data de 9 februarie, Ministerul Finanțelor urmând a face o analiză a impactului financiar al amendamentelor propuse, pe care să o înainteze Comisiei.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.