fbpx

7 întrebări pe care ISJ Cluj ar fi trebuit să le pună firmei care produce aparatul de scanare a palmelor – Mame pentru Mame și Societatea Raționalistă Română

Asociația Mame pentru Mame și Societatea Raționalistă Română, promotoare ale drepturilor copilului, educației, științei și gândirii critice salută decizia ISJ Cluj de a se distanța de proiectul „Încotro? Eu”, care presupune scanarea palmelor elevilor pentru a le determina aptitudinile. Cele două organizații arată, într-un comunicat de presă, și care sunt cel 7 întrebări pe care ISJ Cluj ar fi trebuit sa le pună firmei care opera „aparatul minune”.

„O felicităm pe Dna. Inspector Sef Marinela Marc pentru decizia de a nu propaga pseudoștiința în școlile clujene. A greși e omenește iar aceasta este o oportunitate pentru a ne educa cu toții mai bine despre cum sa nu cădem în capcana escrocheriilor cu poleială științifică”, precizează cele două organizații într-un comunicat de presă.

Inventatorul dispozitivului, Dumitru Grigore, preot și fost viceprimar, este consilier al unei firme care promovează Școala Zalmoxiană, care, conform presei locale, se laudă cu crearea „celui mai performant program de scanare a profilului psihologic pe ADN-ul ființei umane”.

În acest context, Asociația Mame pentru Mame și Societatea Raționalistă Română arată care sunt întrebările pe care ISJ Cluj ar fi trebuit sa le pună firmei care opera „aparatul minune”:

  1. Este dispozitivul promovat o metoda de colectat date ADN?
  2. Sunt cei care vor supune elevii la folosirea acestui aparat licentiati in medicina astfel încât să colecteze date medicale?
  3. Sunt cei care vor opera acest aparat licențiați pentru crearea de profile psihologice?
  4. Care sunt formularele pe care le completeaza elevii sau părinții acestora în care oferă acceptul lor pentru procesarea datelor ADN și psihologice?
  5. Care sunt măsurile de securitate a datelor confidențiale folosite de firmei MindMI care, conform propriilor declarații stochează aceste date în cloud?
  6. Este cloud-ul firmei MindMI certificat pentru stocarea datelor medicale, avand in vedere cerințele stringente ale certificarii acestor soluții digitale.
  7. Cum asigura firma MindMI siguranța sistemelor proprii avand in vedere ca acestea conțin date ADN a 100 de elevi clujeni cand o companie cu valoare de miliarde precum 23andme a avut pierderi de date de la milioane de conturi?

ISJ Cluj a ignorat inițial avertizarea celor două organizații despre faptul că acest proiect asumat și promovat de instituție are la bază o așa-zisă tehnologie despre a cărei eficacitate nu există nicio dovadă științifică și care este indicată deja de ani de zile ca fiind o formă de escrocherie pseudostiintifică.

„Am considerat ca este datoria noastra sa sesizam de urgență, prin canale informale, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj. (…) Inițial ISJ Cluj nu a dorit sa asculte avertizarea noastră despre pseudoștiința pe care o promova și scandalul public la care se expunea însă până la finalul zilei am reușit să convigem ISJ Cluj să ia si să comunice decizia de a se retrage din proiect”, precizează Asociația Mame pentru Mame și Societatea Raționalistă Română în comunicatul de presă.

Consilier al unei firme care promovează Școala Zalmoxiană, preot și fost viceprimar – Cine este inventatorul aparatului folosit de ISJ Cluj pentru a determina aptitudinile elevilor prin scanarea palmelor

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.