fbpx

7 august 1974: Moare inventatoarea scorului Apgar pentru nou-născuți

Fiecare părinte așteaptă cu emoție să afle ce ”notă” a luat copilul său la naștere, dar puțini știu cine a inventat sistemul care evaluează starea generală de sănătate a unui nou-născut. Este vorba despre medicul Virginia Apgar, care a trecut la cele veșnice pe 7 august 1974. Scorul APGAR conceput de ea este folosit pentru a determina dacă bebelușul se află într-o stare bună sau are nevoie de intervenții medicale.

Inițial, Virginia Apgar se pregătise pentru a deveni chirurg și aceasta a fost specializarea pentru care și-a făcut rezidențiatul la  Columbia-Presbyterian Medical Center . Ea a fost, însă, descurajată de șeful său, Dr. Allen Whipple, care i-a spus că majoritatea femeilor care își doresc să devină chirurgi eșuează. În cele din urmă, Apgar s-a orientat către anesteziologie și obstetrică.

În 1952. ea a utilizat pentru prima dată scorul care îi poartă numele, dar care reprezintă și un acronim pentru acele caracteristici ale unui nou-născut care sunt supuse evaluării: Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration.

 

scorul APGAR

Sursă: Wikipedia

Citește și:

6 august 1945: Bomba de la Hiroshima

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.