fbpx

7 august 1974: Moare inventatoarea scorului Apgar pentru nou-născuți

Fiecare părinte așteaptă cu emoție să afle ce ”notă” a luat copilul său la naștere, dar puțini știu cine a inventat sistemul care evaluează starea generală de sănătate a unui nou-născut. Este vorba despre medicul Virginia Apgar, care a trecut la cele veșnice pe 7 august 1974. Scorul APGAR conceput de ea este folosit pentru a determina dacă bebelușul se află într-o stare bună sau are nevoie de intervenții medicale.

Inițial, Virginia Apgar se pregătise pentru a deveni chirurg și aceasta a fost specializarea pentru care și-a făcut rezidențiatul la  Columbia-Presbyterian Medical Center . Ea a fost, însă, descurajată de șeful său, Dr. Allen Whipple, care i-a spus că majoritatea femeilor care își doresc să devină chirurgi eșuează. În cele din urmă, Apgar s-a orientat către anesteziologie și obstetrică.

În 1952. ea a utilizat pentru prima dată scorul care îi poartă numele, dar care reprezintă și un acronim pentru acele caracteristici ale unui nou-născut care sunt supuse evaluării: Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration.

 

scorul APGAR

Sursă: Wikipedia

Citește și:

6 august 1945: Bomba de la Hiroshima