6 august este ziua în care omenirea își amintește că știința și tehnologia pot declanșa catastrofe umanitare, dacă apare un context cu o miză care poate să genereze acest lucru. Statele Unite ale Americii detonează prima bombă atomică din istoria umanității.
Bomba atomică „Little Boy”, care a fost lansată asupra orașului Hiroshima de către Statele Unite pe 6 august 1945, avea o putere de explozie echivalentă cu aproximativ 15 kilotone de trinitrotoluen (TNT). Efectul distructiv al bombei a fost devastator, distrugând o mare parte din oraș și provocând numeroase decese și răni grave.
Se estimează că între 90.000 și 166.000 de oameni au murit ca urmare a exploziei și a efectelor ulterioare, cum ar fi radiația.
Explozia a distrus aproximativ 70% din clădirile din Hiroshima, iar efectele radiației au continuat să afecteze supraviețuitorii și să provoace boli grave în deceniile care au urmat.
Utilizarea bombei atomice asupra Hiroshimei și ulterior asupra Nagasaki a dus în cele din urmă la capitularea Japoniei și la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
A doua bombă atomică avea să fie lansată peste doar trei zile, pe 9 august 1945, asupra unui alt oraș japonez, Nagasaki. Se estimează un număr de victime situat între 60.000 și 80.000.
Dacă la Hiroshima, fiind oraș militar, au murit mai mulți soldați, la Nagasaki victimele au fost civile în imensa majoritate.
Cele două bombe au fost construite în cadrul unei operațiuni care a primit numele de cod Proiectul Manhattan, inițiat de Statele Unite ale Americii și susținut de Marea Britanie și de Canada.
Pentru Little Boy, bomba care a lovit Hiroshima, a fost folosit Uraniu 235, un izotop care se găsește în uraniul natural în proporție de doar 0,7%.
Pentru crearea uraniului îmbogățit, au fost utilizate trei metode: electromagnetică, gazoasă și termală.
Decizia de a lansa bombele asupra Japoniei a fost luată după ce Imperiul Nipon a ales să ignore ultimatumul dat de Aliați pe 26 iulie 1945, prin Declarația de la Potsdam, în care îi cereau predarea necondiționată.
Pe 15 august, Japonia a anunțat că se predă. Pe 2 septembrie, a semnat și actul oficial, aceasta fiind și data la care Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Află povestea lui Julius Robert Oppenheimer, cel considerat „vinovat” de invenția bombei atomice