fbpx

6 august 1945: Bomba de la Hiroshima

6 august este ziua în care omenirea își amintește, de 73 de ani, că știința și tehnologia pot declanșa catastrofe umanitare, dacă apare un context cu o miză care poate să genereze acest lucru.

”Little Boy” a fost numele de cod al primei bombe atomice detonate în istoria umanității. Cea de-a doua avea să fie lansată peste doar trei zile, asupra unui alt oraș japonez, Nagasaki.

Cele două bombe au fost construite în cadrul unei operațiuni care a primit numele de cod Proiectul Manhattan, inițiat de Statele Unite ale Americii și susținut de Marea Britanie și de Canada. Pentru Little Boy, bomba care a lovit Hiroshima, a fost folosit Uraniu 235, un izotop care se găsește în uraniul natural în proporție de doar 0,7%. Pentru crearea uraniului îmbogățit, au fost utilizate trei metode: electromagnetică, gazoasă și termală.

Little Boy, bomba care a fost lansată deasupra Hiroshimei

Întreaga operațiune a fost posibilă din punct de vedere teoretic datorită descoperirii fisiunii nucleare de către chimiștii germani  Otto Hahn și Fritz Strassmann.

Decizia de a lansa bombele asupra Japoniei a fost luată după ce Imperiul Nipon a ales să ignore ultimatumul dat de Aliați pe 26 iulie 1945, prin Declarața de la Potsdam, în care îi cereau predarea necondiționată.

Nimeni nu știe exact câți oameni au murit în explozia bombei de la Hiroshima: estimările se situează între 90.000 și 146.000 de oameni.

Hiroshima, după explozia nucleară

Pe 15 august, Japonia a anunțat că se predă. Pe 2 septembrie, a semnat și actul oficial, aceasta fiind și data la care Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.

Citește și:

5 august 1914: A fost instalat primul semafor electric

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.