fbpx

3 mai 1375 î.Hr.: Eclipsă totală de Soare

ESA_Multimedia/Images

Eclipsa totală de Soare are loc atunci când Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuși, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. 

Ruinele Orașului Ugarit, Siria

În 1375 î.Hr., a fost făcută  prima consemnare a unei eclipse totale de soare conform unei interpretări plauzibile a unei date înscrise pe o tăbliță de lut găsită în orașul antic Ugarit, Siria.
Vorbind despre această eclipsă, există o controversă legată de ziua 3 mai. Cercetările de dată recentă preferă mai degrabă ziua 5 martie 1223 î.Hr ca dată mai plauzibilă, pentru că până în secolul al VIII-lea î.Hr., babilonienii păstrau o înregistrare sistematică a eclipselor solare și, probabil,  ar fi fost în măsură să aplice reguli numerologice pentru a face predicții destul de exacte despre apariția eclipselor solare. 

În România, una dintre cele mai spectaculoase Eclipse de Soare a putut fi urmărite la 11 august 1999. Practic a fost ultima eclipsă totală de Soare din secolul al XX-lea și, implicit, din mileniul al II-lea, în anul 2000 neexistând eclipse totale de Soare.  A fost cea de-a douăzeci și una eclipsă (din 77), din seria Saros 145.

Deși a avut o durată de totalitate mijlocie, relativ scurtă, eclipsa a fost excepțională întrucât a avut cei mai mulți observatori din întreaga istorie. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului (vezi punctul negru din imaginea de mai jos).

De la A.T. Sinclair – http://eclipse.gsfc.nasa.gov/, Domeniu public,

Banda de totalitate a umbrei Lunii a început în Oceanul Atlantic, nu departe de Terra Nova, înainte de a traversa, pe la orele 11 UTC, Cornwall, comitatul Devon, nordul Franței, sudul Belgiei, Luxemburg, sudul Germaniei, Austria, nordul Serbiei, România, unde a avut loc maximul la Ocnele Mari, lângă Râmnicu Vâlcea, apoi Bulgaria, Marea Neagră, Turcia, Iranul, sudul Pakistanului, cât și India, sfârșindu-se în apropierea coastelor indiene ale Golfului Bengal.

De la I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132886

În 1999, pentru a celebra evenomentul, Banca Națională a României a emis prima bancnotă românească din polimeri în valoare nominală de 2000 de lei.

În 11 august 1999 pe cerul României nu a fost nici noapte, nici zi. Din lumina, s-a făcut brusc întuneric, iar soarele a dispărut. Eclipsa mileniului, așa cum a fost ea numită a durat 2 minute și 23 de secunde, dar a fost un spectacol pe care romanii nu îl vor uita niciodată. Reportaj TVR, aici:


Dacă ai ajuns până aici, poate te interesează și:

Previziunile IHME (University of Washington): 8 mai, prima zi fără decese cauzate de COVID 19 în România

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.