fbpx

3 mai 1375 î.Hr.: Eclipsă totală de Soare

ESA_Multimedia/Images

Eclipsa totală de Soare are loc atunci când Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuși, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. 

Ruinele Orașului Ugarit, Siria

În 1375 î.Hr., a fost făcută  prima consemnare a unei eclipse totale de soare conform unei interpretări plauzibile a unei date înscrise pe o tăbliță de lut găsită în orașul antic Ugarit, Siria.
Vorbind despre această eclipsă, există o controversă legată de ziua 3 mai. Cercetările de dată recentă preferă mai degrabă ziua 5 martie 1223 î.Hr ca dată mai plauzibilă, pentru că până în secolul al VIII-lea î.Hr., babilonienii păstrau o înregistrare sistematică a eclipselor solare și, probabil,  ar fi fost în măsură să aplice reguli numerologice pentru a face predicții destul de exacte despre apariția eclipselor solare. 

În România, una dintre cele mai spectaculoase Eclipse de Soare a putut fi urmărite la 11 august 1999. Practic a fost ultima eclipsă totală de Soare din secolul al XX-lea și, implicit, din mileniul al II-lea, în anul 2000 neexistând eclipse totale de Soare.  A fost cea de-a douăzeci și una eclipsă (din 77), din seria Saros 145.

Deși a avut o durată de totalitate mijlocie, relativ scurtă, eclipsa a fost excepțională întrucât a avut cei mai mulți observatori din întreaga istorie. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului (vezi punctul negru din imaginea de mai jos).

De la A.T. Sinclair – http://eclipse.gsfc.nasa.gov/, Domeniu public,

Banda de totalitate a umbrei Lunii a început în Oceanul Atlantic, nu departe de Terra Nova, înainte de a traversa, pe la orele 11 UTC, Cornwall, comitatul Devon, nordul Franței, sudul Belgiei, Luxemburg, sudul Germaniei, Austria, nordul Serbiei, România, unde a avut loc maximul la Ocnele Mari, lângă Râmnicu Vâlcea, apoi Bulgaria, Marea Neagră, Turcia, Iranul, sudul Pakistanului, cât și India, sfârșindu-se în apropierea coastelor indiene ale Golfului Bengal.

De la I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132886

În 1999, pentru a celebra evenomentul, Banca Națională a României a emis prima bancnotă românească din polimeri în valoare nominală de 2000 de lei.

În 11 august 1999 pe cerul României nu a fost nici noapte, nici zi. Din lumina, s-a făcut brusc întuneric, iar soarele a dispărut. Eclipsa mileniului, așa cum a fost ea numită a durat 2 minute și 23 de secunde, dar a fost un spectacol pe care romanii nu îl vor uita niciodată. Reportaj TVR, aici:


Dacă ai ajuns până aici, poate te interesează și:

Previziunile IHME (University of Washington): 8 mai, prima zi fără decese cauzate de COVID 19 în România