fbpx

26 februarie 1829: Se naște creatorul celebrilor jeans Levi’s

Levi Strauss, născut pe 26 februarie 1829, a fost un om de afaceri american de origine germană, cunoscut în special pentru fondarea companiei Levi Strauss & Co. și crearea celebrilor jeanși Levi’s. Împreună cu partenerul său, Jacob Davis, Levi Strauss a revoluționat industria modei prin inventarea primelor perechi de blugi din denim cu cusături rezistente.

În anul 1853, Levi Strauss a emigrat în Statele Unite ale Americii și s-a stabilit în San Francisco, unde a devenit un important comerciant de textile. În 1873, Jacob Davis, un croitor din Nevada, i-a trimis lui Levi Strauss o scrisoare în care îi propunea o colaborare pentru îmbunătățirea pantalonilor de lucru ai minerilor din zona respectivă. Davis a descoperit că prin adăugarea unor nituri metalice la cusăturile de rezistență, pantalonii de lucru devin mai durabili și mai rezistenți.

US Patent No. 139,121

Levi Strauss a fost impresionat de inovația lui Jacob Davis și a decis să își asocieze numele cu această invenție. Astfel, în același an, cei doi au obținut brevetul pentru „pantaloni de lucru cu nituri metalice” și au început producția în masă a acestor pantaloni, cunoscuți acum sub numele de „blue jeans”.

Jeanșii Levi’s au devenit rapid populare printre muncitorii din industria minieră, fermieri și cowboy, datorită durabilității și confortului lor. În timp, jeanșii au evoluat din uniformă de lucru într-o piesă de îmbrăcăminte iconică, purtată de oameni din toate categoriile sociale și culturale.

Sediul Levi STRAUSS San Francisco | Photo 27609832 © Fabrizio Mariani | Dreamstime.com Mariani 

Astăzi, Levi Strauss & Co. este una dintre cele mai cunoscute și de succes companii de îmbrăcăminte din lume, continuând să producă jeanși de înaltă calitate. Moștenirea lui Levi Strauss și a celebrilor jeanși Levi’s rămâne una dintre cele mai importante povești din industria modei, reprezentând simbolul libertății, aventurii și rezistenței.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Levi’s pe scurt

Originea sa germană: Levi Strauss, pe numele său original, Loeb, s-a născut într-o familie de evrei din Bavaria, Germania, în anul 1829. A emigrat în Statele Unite ale Americii în 1853, în căutarea unei noi oportunități de afaceri.

Începuturile sale în America: După sosirea în San Francisco, Levi Strauss a devenit un comerciant de textile și a început să vândă diverse produse textile, inclusiv pânză de cort și haine de lucru.

→  Colaborarea cu Jacob Davis: În 1873, Levi Strauss s-a asociat cu croitorul Jacob Davis pentru a îmbunătăți pantalonii de lucru ai minerilor prin adăugarea niturilor metalice la cusături, creând astfel primele perechi de blugi durabili.

Brevetul pentru blugii cu nituri: Levi Strauss și Jacob Davis au obținut brevetul pentru „pantaloni de lucru cu nituri metalice” în 1873, marcând începutul producției de jeanși Levi’s.

Photo 244901925 © Alfredo Lopez | Dreamstime.com

Simbolul arcuit al buzunarului: Unul dintre cele mai distinctive elemente ale jeanșilor Levi’s este „arcada” de pe buzunarul din spate, introdusă pentru prima dată în anii 1870 ca o măsură de identificare a autenticității produselor.

Filantropia lui Levi Strauss: Levi Strauss a fost cunoscut și pentru implicarea sa în activități filantropice și caritabile, sprijinind diverse cauze sociale și comunitare.

Moștenirea sa culturală: Jeanșii Levi’s au devenit un simbol al culturii americane, fiind purtați de personalități din industria muzicală, cinematografică și artistică, precum și de oameni obișnuiți din întreaga lume.

Durabilitatea și calitatea jeanșilor Levi’s: Compania Levi Strauss & Co. este recunoscută pentru angajamentul său față de durabilitate și calitate, producând jeanși rezistente și inovatoare.

Impactul durabil al brandului: Levi’s rămâne unul dintre cei mai importanți producători de jeanși din lume, continuând să influențeze moda și cultura contemporană cu designul său iconic și angajamentul său față de sustenabilitate.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

Foto credit@Photo 20592704 © Tbe | Dreamstime.com


Poate te interesează:

25 februarie 1616: Papa Paul al V-lea îl amenință pe Galileo Galilei

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.